Menu
Tytuł:Smoothies reduce the "bioaccessibility" of TiO2 (E 171) in the model of the in vitro gastrointestinal tract.
Autorzy:[AUT. KORESP.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, Izabela Jośko, Bożena Pawlikowska-Pawlęga, Klaudia Gustaw.
Szczegóły:Nutrients 2022 Vol. 14, Issue 17, Article number 3503
Streszczenie:

The food colorant E171 (TiO2) containing nano fractions can cause potential health problems. In the presented work, we used a “gastrointestinal tract” model (oral→large intestine) to “digest” a fruit smoothie in the presence of TiO2 nanoparticles and the Lactiplantibacillus plantarum B strain. The TiO2 migration was measured using the microfiltration membrane (0.2 μm; model of “TiO2 bioacessability”). We observed that the addition of the smoothie reduced the Ti content in the microfiltrate (reduced “bioacessability”) at the “mouth”, “stomach” and “large intestine” stages, probably due to the entrapment of Ti by the smoothie components. A significant decrease in Ti “bioaccessibility” at the “gastric” stage may have resulted from the agglomeration of nanoparticles at a low pH. Additionally, the presence of bacterial cells reduced the “bioaccessibility” at the “large intestine” stage. Microscopic imaging (SEM) revealed clear morphological changes to the bacterial cells in the presence of TiO2 (altered topography, shrunk-deformed cells with collapsed walls due to leakage of the content, indentations). Additionally, TiO2 significantly reduced the growth of the tested bacteria. It can be stated that the interactions (most probably entrapment) of TiO2 in the food matrix can occur during the digestion. This can influence the physicochemical properties, bioavailability and in vivo effect of TiO2. Research aimed at understanding the interactions between TiO2 and food components is in progress.

Strona WWW:https://www.mdpi.com/2072-6643/14/17/3503
DOI10.3390/nu14173503
BPP ID:(46, 49710) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 49710
PBN UID:630885a64097076f71f4c3cb
Rok:2022
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ KBN:praca oryginalna
OpenAccess:- tryb dostępu: otwarte czasopismo
- wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana
- licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY)
- czas udostępnienia: w momencie opublikowania
Punkty KBN/MNiSW:140,00
Impact factor:5,900
Rekord utworzony:26 sierpnia 2022 10:34
Rekord zaktualizowany:30 czerwca 2023 11:27

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2022 IPLweb; wersja 202312.1123
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202312.1123 dnia 03-03-2024 o godzinie 09:31
Baza danych © 2024 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2022 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się