Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The distribution of glucosinolates in different phenotypes of Lepidium peruvianum and their role as acetyl- and butyrylcholinesterase inhibitors - in silico and in vitro studies.

Opis bibliograficzny

The distribution of glucosinolates in different phenotypes of Lepidium peruvianum and their role as acetyl- and butyrylcholinesterase inhibitors - in silico and in vitro studies. [AUT.] DOMINIK TARABASZ, PAWEŁ SZCZEBLEWSKI, TOMASZ LASKOWSKI, WOJCIECH PŁAZIŃSKI, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, DOMINIK SZWAJGIER, [AUT. KORESP.] WIRGINIA KUKUŁA-KOCH, [AUT.] HENRY O. MEISSNER. Int. J. Mol. Sci. 2022 Vol. 23 Issue 9 Article number 4858, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms23094858
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2022 Vol. 23 Issue 9, Article number 4858
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to present the fingerprint of different Lepidium peruvianum tuber extracts showing lucosinolates-containing substances possibly playing an important role in preventinting dementia and other memory disorders. Different phenotypes of Lepidium peruvianum (Brassicaceae) tubers were analysed for their glucosinolate profile using a liquid chromatograph coupled with mass spectrometer (HPLC-ESI-QTOF-MS/MS platform). Qualitative analysis in 50% ethanolic extracts confirmed the presence of ten compounds: aliphatic, indolyl, and aromatic glucosinolates, with glucotropaeolin being the leading one, detected at levels between 0-1.57% depending on phenotype, size, processing, and collection site. The PCA analysis showed important variations in glucosinolate content between the samples and different ratios of the detected compounds. Applied in vitro activity tests confirmed inhibitory properties of extracts and single glucosinolates against acetylcholinesterase (AChE) (15.3-28.9% for the extracts and 55.95-57.60% for individual compounds) and butyrylcholinesterase (BuChE) (71.3-77.2% for the extracts and 36.2-39.9% for individual compounds). The molecular basis for the activity of glucosinolates was explained through molecular docking studies showing that the tested metabolites interacted with tryptophan and histidine residues of the enzymes, most likely blocking their active catalytic side. Based on the obtained results and described mechanism of action, it could be concluded that glucosinolates exhibit inhibitory properties against two cholinesterases present in the synaptic cleft, which indicates that selected phenotypes of L. peruvianum tubers cultivated under well-defined environmental and ecological conditions may present a valuable plant material to be considered for the development of therapeutic products with memory-stimulating properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49421) wydawnictwo ciągłe #49421

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 kwietnia 2022 09:37
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 10:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się