Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Hamowanie aktywności proteazowej Aeromonas hydrophila przez śluz i surowicę karpia (Cyprinus carpio L.). III. Wpływ siarczanu miedzi, trichlorfon i wapna palonego.

Opis bibliograficzny

Hamowanie aktywności proteazowej Aeromonas hydrophila przez śluz i surowicę karpia (Cyprinus carpio L.). III. Wpływ siarczanu miedzi, trichlorfon i wapna palonego. [AUT.] LESZEK GUZ. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, DD Medicina Veterinaria 2005 Vol. 60 s. 108-115, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2005
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Siarczan miedzi, Neguvon® i wapno palone są używane w profilaktyce i leczeniu infekcji pasożytniczych ryb. Wpływ tych związków na infekcje pasożytnicze był już badany. Wpływ siarczanu miedzi, Neguvonu i wapna palonego na inhibicyjną aktywność śluzu i surowicy w stosunku do proteaz A. hydrophila wymaga wyjaśnienia. Niniejsze badania dowodzą, że czasowa ekspozycja ryb na siarczan miedzi (0,3 mg/l; 12 godz), Neguvon® (1 ppm; 48 h) i wapno palone (3 d i 10 d; pH 8,5–8,8) hamowała inhibicyjne aktywności śluzu i surowic w stosunku do kazeinaz i elastaz A. hydrophila w porównaniu z grupą kontrolną.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 14720) wydawnictwo ciągłe #14720
PBN ID (hist.): 14720

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 08:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się