Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.) zapomniana roślina lecznicza, przyprawowa oraz miododajna.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Przedmiotem niniejszego opracowania jest przegląd piśmiennictwa dotyczącego właściwości leczniczych, przyprawowych i miododajnych hyzopu lekarskiego (Hyssopus officinalis L., F. Lamiaceae). Właściwości hyzopu jako rośliny leczniczej były znane od dawna. Obecnie, poza mieszankami ziołowymi, ziele hyzopu występuje w preparacie Pectosol (Herbapol, Pruszków) o działaniu przeciwkaszlowym i ułatwiajęcym odkrztuszanie. Zawarte w hyzopie związki farmakologiczne czynne, zwłaszcza olejek hyzopowy, mają działanie bakteriobójcze. Olejek w mieszankach ziołowych stosuje się do masaży, kąpieli, kompresów oraz inhalacji. Ziele H. officinalis jest takąe stosowane jako przyprawa kuchenna oraz jako dodatek do różnych likierów. Hyzop jest także cenną rośliną pod względem pożytku pyłkowego. Jego wydajność miodowa może sięgać 400 kg z 1 ha. Wydajnością miodową dorównuje pszczelnikowi mołdawskiemu (Dracocephalum moldavica L.). Miód jest aromatyczny i należy do najlepszych.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 9 lipca 2007 00:32 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 maja 2022 15:35 |