Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wartość pH tkanki mięśniowej królików. (pH value of rabbit meat)

Opis bibliograficzny

Wartość pH tkanki mięśniowej królików. (pH value of rabbit meat). [AUT.] KRZYSZTOF SZKUCIK, RENATA PYZ-ŁUKASIK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, DD Medicina Veterinaria 2006 Vol. 61 s. 115-118, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Sectio DD, Medicina Veterinaria 2006 Vol. 61, s. 115-118, il., bibliogr., streszcz., sum.
Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem badań było określenie zmienności pH tkanki mięśniowej królików w zależności od czasu, jaki upłynął od uboju, oraz rodzaju mięśnia, w którym dokonywano pomiaru. Badania przeprowadzono na tuszkach królików o masie przyżyciowej 4,5–5,0 kg. Pomiary pH przeprowadzono bezpośrednio po skórowaniu (czas 0) oraz po upływie 15 i 60 min, a następnie po 12, 24, 72 i 144 godz. przechowywania tuszek w chłodni. Elektrodę sztyletową urządzenia pomiarowego pH-Star-Pistole umieszczano w trzech różnych elementach tuszki: combrze, udzie i łopatce. Wykazano, że w tkance mięśniowej królików następował progresywny spadek pH do 12 godz., kiedy wykazano najniższe zakwaszenie poubojowe i utrzymujące się na tym samym poziomie do 24 godz. Następnie wzrastało pH i po 6 dniach było bliskie obojętnemu. Poszczególne elementy tkanki mięśniowej (udo, łopatka, comber) różniły się istotnie poziomem pH w badanych przedziałach czasowych. Najniższe pH wystąpiło w combrze, nieco wyższe w udzie, a najwyższe w łopatce.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16588) wydawnictwo ciągłe #16588
PBN ID (hist.): 16588

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:19 maja 2022 16:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się