Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Wartość pH tkanki mięśniowej królików. (pH value of rabbit meat)

Opis bibliograficzny

Wartość pH tkanki mięśniowej królików. (pH value of rabbit meat). [AUT.] KRZYSZTOF SZKUCIK, RENATA PYZ-ŁUKASIK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, DD Medicina Veterinaria 2006 Vol. 61 s. 115-118, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Sectio DD, Medicina Veterinaria 2006 Vol. 61, s. 115-118, il., bibliogr., streszcz., sum.
Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem badań było określenie zmienności pH tkanki mięśniowej królików w zależności od czasu, jaki upłynął od uboju, oraz rodzaju mięśnia, w którym dokonywano pomiaru. Badania przeprowadzono na tuszkach królików o masie przyżyciowej 4,5–5,0 kg. Pomiary pH przeprowadzono bezpośrednio po skórowaniu (czas 0) oraz po upływie 15 i 60 min, a następnie po 12, 24, 72 i 144 godz. przechowywania tuszek w chłodni. Elektrodę sztyletową urządzenia pomiarowego pH-Star-Pistole umieszczano w trzech różnych elementach tuszki: combrze, udzie i łopatce. Wykazano, że w tkance mięśniowej królików następował progresywny spadek pH do 12 godz., kiedy wykazano najniższe zakwaszenie poubojowe i utrzymujące się na tym samym poziomie do 24 godz. Następnie wzrastało pH i po 6 dniach było bliskie obojętnemu. Poszczególne elementy tkanki mięśniowej (udo, łopatka, comber) różniły się istotnie poziomem pH w badanych przedziałach czasowych. Najniższe pH wystąpiło w combrze, nieco wyższe w udzie, a najwyższe w łopatce.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16588) wydawnictwo ciągłe #16588
PBN ID (hist.): 16588

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:19 maja 2022 16:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się