Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Porównanie składu chemicznego i zawartości mocznika w mleku krów czarno-białych i simentalskich z okresu żywienia letniego i zimowego (Comparison of the chemical composition and urea content in milkof black-white and simental cows during the summer and winter feeding periods)

Opis bibliograficzny

Porównanie składu chemicznego i zawartości mocznika w mleku krów czarno-białych i simentalskich z okresu żywienia letniego i zimowego (Comparison of the chemical composition and urea content in milkof black-white and simental cows during the summer and winter feeding periods). [AUT.] ANNA LITWIŃCZUK, JOANNA BARŁOWSKA, JOLANTA KRÓL, WIOLETTA SAWICKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006 Vol. 24 s. 67-72, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of the present work was to compare the basic chemical composition of milk from the cows of two breeds, i.e. Polish Holstein-Frisian black white variety and Simental throughout the summer and winter feeding. The studies covered totally 249 milk samples collected from 66 cows Simental and 64 Polish HF black-white variety. The samples were collected twice, that is in summer (June-July) and winter (December-January). In each milk sample the basic chemical composition was determined. Besides, the simple correlation coefficients between the analyzed milk quality indices were evaluated. The comparison of the chemical composition of milk obtained from black-white cows and Simentalers exhibited that Simental cows produce milk of more favourable ratios between the basic indices, i.e. fat and protein. As a result, the protein-fat ratio proves to be higher. That corresponds to the preferred current nutrition tendencies to decrease dietary fat amount for man. The evaluation of correlations between the analyzed milk quality indices showed positive, highly significant correlation coefficients between protein concentration and the content of casein, fat and dry mass as well as between fat content and dry mass. A significant negative dependence, however, was recorded between a fat content and a protein-fat ratio. For the Simental breed, a significant relation between protein content and protein-fat ratio was obtained as well as high dependence between the content of protein and casein. That indicates higher usefulness of these cows` milk for processing, especially for cheese production.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16633) wydawnictwo ciągłe #16633
PBN ID (hist.): 16633

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:17 maja 2022 10:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się