Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena jakości technologicznej i konsumpcyjnej mięsa świniodzików (Evaluation of technological and consumption meat quality of hybrids wild-boar and domestic pig)

Opis bibliograficzny

Ocena jakości technologicznej i konsumpcyjnej mięsa świniodzików (Evaluation of technological and consumption meat quality of hybrids wild-boar and domestic pig). [AUT.] ANDRZEJ STASIAK, MAŁGORZATA SAŁYGA, MAREK BUBICZ, PIOTR KAMYK, JACEK BURDZANOWSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006 Vol. 24 s. 127-132, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of the conducted tests was to evaluate meat quality of crossing Hampshire and PLW with Wild-Boar and pure breed pigs. The slaughter body mass of fatteners ranged between 99.50 to 101.00 kg. The carcass underwent a culinary carcass partition. To mark quality indicators normalized pork and ham samples were taken from the right half carcasses. Evaluation of meat and fat quality was carried out based on selected traits characterizing physical properties, that is: pH, wateriness of white meat and the amounts of basic chemical components. The meat quality evaluation showed the highest pH1 (6.50 – sirloin, 6.70 – ham), lowest wateriness (22.40%, 18.40% respectively) and remission (18.60, 13.50) in Hampshire/boar cross mix. Physical and chemical properties analysis showed, that meat obtained from all experimental fattener groups was characterized by good consumption quality and technological usability.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16695) wydawnictwo ciągłe #16695
PBN ID (hist.): 16695

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:20 kwietnia 2022 14:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się