Ocena jakości technologicznej i konsumpcyjnej mięsa świniodzików (Evaluation of technological and consumption meat quality of hybrids wild-boar and domestic pig)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The objective of the conducted tests was to evaluate meat quality of crossing Hampshire and PLW with Wild-Boar and pure breed pigs. The slaughter body mass of fatteners ranged between 99.50 to 101.00 kg. The carcass underwent a culinary carcass partition. To mark quality indicators normalized pork and ham samples were taken from the right half carcasses. Evaluation of meat and fat quality was carried out based on selected traits characterizing physical properties, that is: pH, wateriness of white meat and the amounts of basic chemical components. The meat quality evaluation showed the highest pH1 (6.50 – sirloin, 6.70 – ham), lowest wateriness (22.40%, 18.40% respectively) and remission (18.60, 13.50) in Hampshire/boar cross mix. Physical and chemical properties analysis showed, that meat obtained from all experimental fattener groups was characterized by good consumption quality and technological usability.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 9 lipca 2007 00:32 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 20 kwietnia 2022 14:17 |