Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analiza wyników użytkowości rozpłodowej oraz zmian masy ciała loch w pierwszym cyklu rozrodczym żywionych mieszankami z udziałem owsa nagoziarnistego (Analysis of the results of the reproductive performance and body weight changes of sows during the first reproductive cycle fed with mixtures containing hulled oat grain)

Opis bibliograficzny

Analiza wyników użytkowości rozpłodowej oraz zmian masy ciała loch w pierwszym cyklu rozrodczym żywionych mieszankami z udziałem owsa nagoziarnistego (Analysis of the results of the reproductive performance and body weight changes of sows during the first reproductive cycle fed with mixtures containing hulled oat grain). [AUT.] ANNA MAZUR, ANDRZEJ STASIAK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006 Vol. 24 s. 133-139, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Tests were conducted on Polish Landrace and Puławska breed gilts as well as crossed breeds: WBP/PLW. The animals were selected for testing using analog method considering their age – approx. 5 months, body mass – approx. 80 kg. The analyzed material was divided into equal numbered groups: I (full portion mix containing 40% of hulled oat grain), II (full portion mix containing 20% of hulled oat grain), III (full portion mix on a wheat and barley base). The following were considered in the reproductive value analysis: age of first farrowing, number of pigs in a farrow at an age of 1 day and 21 days. Pregnancy retention was defined by the increase of body mass during pregnancy, birth losses, loss of body mass during lactation, increase of pork fat thickness during pregnancy and its decrease during lactation. The experiment group sows (D1 and D2) were characterized by a younger age of first farrowing than sows in control groups. The highest number of pigs born and raised to the age of 21 days were noted in groups D1 for individual genotypes. An addition of hulled oat grain increased the body mass gain in pregnant sows by an average of 4.67% for group D1 and 1.48% for group D2. A higher increase in body mass during pregnancy and a statistically significant lower loss of body mass during lactation were found out in groups D1 and D2.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16696) wydawnictwo ciągłe #16696
PBN ID (hist.): 16696

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:20 kwietnia 2022 14:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się