Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ zawartości tłuszczu surowego w mieszance na skład chemiczny i profil kwasów tłuszczowych w mleku loch ras pbz i puławskiej (Influence of raw fat impact in diet on the chemical composition and a profile of fatty acids of sows milk PL and pulawska breeds)

Opis bibliograficzny

Wpływ zawartości tłuszczu surowego w mieszance na skład chemiczny i profil kwasów tłuszczowych w mleku loch ras pbz i puławskiej (Influence of raw fat impact in diet on the chemical composition and a profile of fatty acids of sows milk PL and pulawska breeds). [AUT.] ANNA MAZUR, ANDRZEJ STASIAK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006 Vol. 24 s. 147-154, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The analysis encompassed 60 sows of the Polish Landrace and Puławska breeds kept at a pig–fattening farm of the Agricultural University Experimental Unit for Animal Husbandry in Czesławice. The experiment material was divided into 3 equal numbered groups: I (full portion mix containing 20.45 g of raw fat), II (29.83 g of raw fat), III (39.21 g of raw fat). Milk samples were taken on the 7 and 21 days of a natural lactation. The test defined the percentile content of the main milk composition elements of sows: fat, protein and lactose as well as the composition of selected fatty acids in the lipid milk fraction. The chemical milk composition analysis showed that milk of group II and III sows was characterized by a higher percentage of fat content as compared with group I. The differences in its level in both analyzed days of lactation were smaller in groups receiving feed mixes with a greater amount of raw fat. Unsaturated fatty acids (UFA) constituted the largest composition participation in the milk’ s lipid fraction both on the 7 as well as 21 days of analyzed lactations. The highest level of UFA was noted in group III. A slightly lower amount of unsaturated fatty acids characterized the milk of sows in group II. Also the UFA/SFA proportions verifying the milk’ s fat digestion were more favorable in groups II and III.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16698) wydawnictwo ciągłe #16698
PBN ID (hist.): 16698

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:20 kwietnia 2022 13:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się