Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zmiany właściwości fizykochemicznych mięsa źrebiąt podczas procesu dojrzewania chłodniczego (Changes of physicochemical properties of foal meat during the process of cooling maturation)

Opis bibliograficzny

Zmiany właściwości fizykochemicznych mięsa źrebiąt podczas procesu dojrzewania chłodniczego (Changes of physicochemical properties of foal meat during the process of cooling maturation). [AUT.] AGATA ZNAMIROWSKA, WIESŁAW SŁOWIK, MARIAN BUDZYŃSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006 Vol. 24 s. 307-312, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The paper determined the physicochemical parameters of colt meat during a five-day-long cold storage, wchich was the period of turnover to the western-European countries. Samples of the longest dorsal muscle from 29 colts 1.5-2 years old came from commercial breeding. Colt meat is characterized by a high content of water and protein and a low content of fat. That meat requires a longer period for ‘maturing’ and, with its pH value, indicates a potential for storage in cold condition for at least five days. Moreover, a five-day-long maturing of colt meat in cold storage raises its water holding capacity, usability for processing and improves meat tenderness and causes a dramatic darkening of meat color.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16714) wydawnictwo ciągłe #16714
PBN ID (hist.): 16714

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:21 kwietnia 2022 15:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się