Wpływ chelatu miedzi z lizyną na poziom składników hematologicznych i biochemicznych krwi indyków (Influence of copper and lysine chelate on hematological and biochemical component levels in turkey blood)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The study was carried out using 2000 male turkeys of heavy Big-6 type divided into two experimental groups. Group I was the control, group II was administered with drinking water with Cu lysine chelate addition at the concentration of 10 mg Cu . dm-3 H2O. In the 16th week of life, after completed rearing, 20 male turkeys were selected from both groups and blood was taken for hematological (Ht, Hb, RBC) and biochemical (AST, ALT, LDH, total cholesterol, LDL, HDL, triglycerides, glucose, total protein, uric acid, urea, P, Fe) parameters determination. The aim of the study was to evaluate the influence of copper in a form of chelate with lysine as an additive to drinking water, on hematological and biochemical index levels in male turkey blood under production conditions. The analysis of the achieved results revealed that chelate addition invoked significant changes of serum lipid components. It caused an increase of LDL fraction of cholesterol and a decrease of triglyceride levels. No significant effects on Cu lysine chelate on hematological pattern of turkey blood were found in the study.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 9 lipca 2007 00:32 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 21 kwietnia 2022 14:56 |