Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of worker genotypic interactions on correlations between results of different hoarding efficiency tests in honeybees (Wpływ genotypowych interakcji między robotnicami na korelacje pomiędzy wynikami różnych testów w pozyskiwaniu pokarmu u pszczoły miodnej)

Opis bibliograficzny

The effect of worker genotypic interactions on correlations between results of different hoarding efficiency tests in honeybees (Wpływ genotypowych interakcji między robotnicami na korelacje pomiędzy wynikami różnych testów w pozyskiwaniu pokarmu u pszczoły miodnej). [AUT.] GRZEGORZ BORSUK, JERZY PALEOLOG. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006 Vol. 24 s. 437-445, il., bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2006
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

W testach polowych porównano pozyskiwanie i magazynowanie syropu cukrowego w rodzinkach będących mieszaniną pszczół z dwu różnych grup genetycznych (po 50%) z rodzinkami jednorodnymi, zawierającymi robotnice tylko z jednej z tych dwu grup (100%). W testach laboratoryjnych porównano pobieranie syropu cukrowego w klatkach z mieszaniną pszczół z dwu różnych grup (50%) z klatkami zawierającymi pszczoły tylko z jednej grupy (100%). Postanowiono sprawdzić, jak interakcje genotypowe pomiędzy grupami robotnic wpłyną na wyniki uzyskane w polu i w laboratorium. W teście polowym (ryc. 1) ilość pobranego/zmagazynowanego syropu w rodzinkach mieszanych nigdy nie była pośrednia w stosunku do tej odnotowywanej w rodzinkach jednorodnych, co wskazuje na nieaddytywne interakcje między grupami robotnic. Efekty wymieszania lepszych i gorszych zbieraczek były różne i zależały od ich pochodzenia (genotypu). Efektywność przetwarzania przyniesionego syropu w zapasy (tab. 1) była wyższa w rodzinkach mieszanych, co wskazuje na specyficzne interakcje między robotnicami. Podczas testów laboratoryjnych (ryc. 2) pszczoły z klatek, w których wymieszano robotnice z dwu różnych grup genetycznych, pobierały pośrednie ilości ciasta w stosunku do klatek, w których były pszczoły tylko jednej z grup, czyli współdziałały w sposób addytywny. Zatem nieaddytywne interakcje pomiędzy robotnicami następowały jedynie w warunkach polowych, co mogło rzutować na zgodność wyników uzyskanych w polu i w laboratorium.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16731) wydawnictwo ciągłe #16731
PBN ID (hist.): 16731

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:21 kwietnia 2022 14:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się