Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Produkcja wybranych gatunków warzyw gruntowych w Polsce w latach 1996-2005 (Production of the chosen field vegetables in Poland in the years 1996-2005)

Opis bibliograficzny

Produkcja wybranych gatunków warzyw gruntowych w Polsce w latach 1996-2005 (Production of the chosen field vegetables in Poland in the years 1996-2005). [AUT.] ARKADIUSZ CHUDZIK. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2007 Vol. 17 s. 73-80, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2007
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Badano zmiany produkcji warzyw gruntowych w Polsce w latach 1996-2005. Analizowano dynamikę zmian powierzchni uprawy i zbiorów warzyw. W ocenie tendencji zachodzących zmian wyznaczano linię trendu. Określono również średnie roczne zmiany powierzchni uprawy i zbiorów warzyw. Najczęściej uprawianym warzywem polowym była kapusta. Zaobserwowano znaczne różnice w powierzchni uprawy warzyw w Polsce w poszczególnych latach. Największe wahania wystąpiły w powierzchni uprawy kapusty i ogórków. Również u tych gatunków warzyw obserwowano wahania poziomu uzyskiwanych zbiorów. Analizy wykazały również, iż zarówno powierzchnia uprawy, jak i zbiory warzyw gruntowych w Polsce ulegają stopniowemu zmniejszeniu. Jedynie zbiory marchwi i cebuli wykazywały tendencję wzrostową.

Angielski:

Changes of the production of field vegetables in Poland in the years 1996-2005 were investigated. The dynamics of changes of the area of production and vegetables’ harvests and crops were analysed. In the examination of the tendency of changes the lines of the trend were marked. The most popular vegetable was cabbage. Big differences were noticed in the area of tillage of the vegetables. The highest fluctuations of the area of tillage were observed in the production of cabbage and carrot. The analyses also showed fluctuations of the level of harvests. The annual average changes of the area of vegetable production and their crops were monitored. The analyses showed that the area of the production and crops are subject to the gradual decrease.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 18152) wydawnictwo ciągłe #18152
PBN ID (hist.): 18152

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 kwietnia 2008 11:23
Ostatnia aktualizacja:12 kwietnia 2022 16:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się