Analiza jakości technologicznej i konsumpcyjnej mięsa świniodzików (Analysis of technological and consumption quality of wild pig meat)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem przeprowadzonych badań była ocena jakości mięsa mieszańców: duroc/dzik, pbz (duroc/dzik), hampshire/duroc/dzik, pbz (duroc/hampshire). Masa ubojowa tuczników mieściła się w przedziale 99,50-101,50 kg. Tusze poddano rozbiorowi kulinarnemu. Do oceny jakości mięsa pobrano próby schabu i szynki. Ocenę jakości misa i tłuszczu przeprowadzono na podstawie wybranych właściwości fizycznych, tj. pH, wodochłonności, barwy białej oraz udziału podstawowych składników chemicznych. Badania wykazały, że mięso uzyskane od doświadczalnej grupy duroc/dzik odznacza się dobrą jakością i przydatnością technologiczną. Tuczniki mieszańce duroc/dzik dominują pod względem oceny konsumpcyjnej cennych wyrębów w półtuszy (schab, szynka). Udział rasy hampshire przy produkcji świniodzików zdecydowanie pogarsza jakość mięsa, co wyraża się o 4-5 punktów procentowych wyższą zawartością wody wolnej w tkance mięśnia LL oraz niskim pH końcowym mięsa – poniżej 5,5.
The objective of the studies was to evaluate the meat quality of the following crosses: Duroc/wild boar, PL (Duroc/wild pig), Hampshire/Duroc/wild pig, PL (Duroc/Hampshire). The fatteners slaughter weight ranged from 99.50-101.50 kg. The carcasses underwent the retail cutting. To assess meat quality, the samples of loin and leg were taken. Evaluation of meat and fat quality was performed on the basis of selected characteristics reflecting the physical properties, i.e. pH, water holding capacity, white color and the basic chemical components share. The analysis revealed that meat obtained from the experimental group Duroc/wild pig showed high quality and good technological usability. The present studies proved that Duroc/wild dominated in respect of valuable cuts (loin, ham) consumption quality assessment. The Hampsire breed share at wild pig production clearly lowers meat quality manifested with a higher by 4-5 percentage points water content in the LL muscle tissue as well as low final pH value under 5,5.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 14 maja 2008 14:35 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 14:55 |