Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena zbilansowania dawek pokarmowych dla krów na podstawie składu chemicznego mleka (Evaluation of feed ration balance for cows based on chemical composition of milk)

Opis bibliograficzny

Ocena zbilansowania dawek pokarmowych dla krów na podstawie składu chemicznego mleka (Evaluation of feed ration balance for cows based on chemical composition of milk). [AUT.] EWA JANUŚ, DANUTA BORKOWSKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2007 Vol. 25 Cz. 2 s. 33-38, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2007
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

W pracy oceniono zbilansowanie pod względem energetyczno-białkowym dawek pokarmowych stosowanych w żywieniu krów mlecznych. Analizą objęto 6455 wyników próbnych udojów wykonanych w 3 gospodarstwach w latach 2004-2005. Oceny zbilansowania dawek pokarmowych pod względem energii i białka dokonano na podstawie zawartości białka i poziomu mocznika w mleku. Stwierdzono, że tylko 13,2% prób mleka świadczyło o prawidłowym zbilansowaniu dawek pokarmowych pod względem energii i białka. Zawartość białka w mleku rzadziej świadczyła o niedoborze energii w dawkach dla krów (21,1%) nią o jej nadmiarze (40,2%). Próby mleka z gospodarstwa 1 częściej niż z pozostałych wskazywały na zbilansowanie energetyczno-białkowe dawek pokarmowych. Blisko 70% prób z gospodarstwa 2 wskazywało na niedobór białka w dawkach pokarmowych, a 36,9% na deficyt energii. Latem częściej występował nadmiar białka w paszach (48,6% prób), a zimą energii (49,0% prób).

Angielski:

In this paper evaluation of energy-protein balance of feed rations for dairy cows was performed. The research was based on 6455 results of experimental milking made in 3 farms in the years 2004-2005. The evaluation of feed rations balance in terms of energy and protein was based on protein and urea levels in milk. It was found that only 13.2% of milk samples provided the energy-protein balance of feed rations. The protein content in milk more rarely pointed to the lack of energy in feed rations (21.1%) than its excess (40.2%). Milk samples from 1st farm of the highest annual milk productivity more frequently than from the rest pointed out to energy-protein balance of feed rations. About 70% of milk samples from 2nd farm pointed to the lack of protein in the feed rations, and 36.9% to lack of energy. In summer there was much often an excess of protein in feedstuffs (48.6%), while in winter feeding an excess of energy (49.0%) was much more often observed.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 18396) wydawnictwo ciągłe #18396
PBN ID (hist.): 18396

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 maja 2008 13:28
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 14:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się