Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ cech demograficznych i społeczno-ekonomicznych na preferencje konsumentów jabłek (The effect of demographic and socio-economics features on preferences of apple consumers)

Opis bibliograficzny

Wpływ cech demograficznych i społeczno-ekonomicznych na preferencje konsumentów jabłek (The effect of demographic and socio-economics features on preferences of apple consumers). [AUT.] EUGENIA CZERNYSZEWICZ. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2007 Vol. 17 Cz. 2 s. 56-69, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2007
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem pracy było poznanie oraz ocena związków pomiędzy preferencjami konsumentów jabłek a ich cechami demograficznymi i społeczno-ekonomicznymi. Analizowano fakt występowania współzależności oraz jej siłę i charakter. Analizę wykonano na podstawie wyników badań ankietowych przeprowadzonych w 2006 r. wśród mieszkańców Lublina. Udowodniono statystycznie istotny wpływ niektórych cech, takich jak płeć, wiek, wykształcenie, dochody, źródła dochodów, typ rodziny, na zachowania i preferencje konsumentów jabłek w zakresie częstotliwości ich spożywania, miejsca zakupu, wielkości jednorazowych zakupów, wielkości owoców, barwy skórki, twardości miąższu i smaku.

Angielski:

The aim of the research was to recognize and evaluate the relations between apple consumer preferences and their demographic and social-economic features. The incidence of correlations and their strength and characteristics were analyzed. The research was conducted based on the results of questionnaire surveys conducted among Lublin’ s inhabitants in 2006. It has been proved that features such as sex, age, education, income, source of income, type of family have a statistically essential influence on the frequency of apple consumption, purchase places, size of a single purchase, preferences concerning the size of fruit, the colour of peel, the hardness of pulp and the taste.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 18527) wydawnictwo ciągłe #18527
PBN ID (hist.): 18527

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 maja 2008 11:30
Ostatnia aktualizacja:12 kwietnia 2022 16:40

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się