Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

The effect of alternated share of corn and oats ingredients on the fatty acids content in extrudates (Wpływ zmiennego udziału komponentów kukurydziano-owsianych na zawartość kwasów tłuszczowych w ekstrudatach)

Opis bibliograficzny

The effect of alternated share of corn and oats ingredients on the fatty acids content in extrudates (Wpływ zmiennego udziału komponentów kukurydziano-owsianych na zawartość kwasów tłuszczowych w ekstrudatach). [AUT.] ANTONI LIPIEC, RYSZARD K. PISARSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2008 Vol. 26 Nr 1 s. 1-7, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2008
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The changes in the share of fatty acids in corn and oat mixtures differing in proportion of ingredients, as affected by extrusion-cooking (temperature profile: 110/145/175/175/125oC; stock moisture: 15%), were established. Apart from the composition of the stock mixture in every extrudate a significant decline in lipids and crude fibre constituents were noted, whilst the content of nitrogen-free-extractives in dry matter increased. The share of SFA, UFA and EFA in the dry matter of extrudates was positively related to the oat bran content in the mixture prior to process-ing. With the low content of bran in the mixture intensive binding of UFA was observed. Once the content of oat bran was increased the binding capacity decreased significantly. At the proportion of 20% of bran the share of UFA in extrudate was as low 11% compared to the initial share in the stock mixture. With the proportion of 80% of bran, the share of UFA in dry matter reached 81% of their content in the stock mixture (prior to extrusion-cooking).

Polski:

W mieszankach kukurydziano-owsianych o zmiennym udziale komponentów badano zmiany zawartości kwasów tłuszczowych pod wpływem procesu ekstruzji prowadzonego w stałych warunkach technologicznych (profil temperatury cylindra: 110/145/175/175/125 oC; wilgotność mieszaniny: 15%). Niezależnie od składu mieszaniny surowcowej we wszystkich ekstrudatach stwierdzono wyraźne obniżenie zawartości tłuszczu wolnego, składników włókna surowego oraz wzrost zawartości związków bezazotowych wyciągowych w suchej masie. Wraz ze wzrostem udziału otrąb owsianych obserwowano rosnący udział SFA, UFA i EFA w suchej masie ekstrudatów. Przy niskim udziale otrąb owsianych następowało intensywne wiązanie UFA, które obniżało się bardzo szybko w miarę wzrostu udziału otrąb. Przy 20-procentowym udziale otrąb oznaczono zaledwie 11% zawartości UFA w porównaniu z ich koncentracją w mieszance surowcowej. Natomiast przy udziale 80% otrąb zawartość UFA w suchej masie zwiększyła się do 81% ich zawartości oznaczonej w mieszance surowcowej.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 21116) wydawnictwo ciągłe #21116
PBN ID (hist.): 21116

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 kwietnia 2009 13:12
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 12:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się