Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Levels of hematological parameters of pigs over the fattening period (Poziomy wskaźników hematologicznych świń podczas tuczu)

Opis bibliograficzny

Levels of hematological parameters of pigs over the fattening period (Poziomy wskaźników hematologicznych świń podczas tuczu). [AUT.] ANNA CHMIELOWIEC-KORZENIOWSKA, MAREK BABICZ, MAGDALENA POPIOŁEK-PYRZ. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2008 Vol. 26 Nr 3 s. 19-24, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2008
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The study was conducted on 24 pigs. Blood for the hematological tests was collected four times over the fattening period. The examinations showed that the level of hematological indices is an animal age-dependent. Advancing pig age brought about a statistically significant increase of hema-tocrit, red cell count and blood platelet count. This effect was accompanied by a decline of mean cell hemoglobin (MCH) and mean cell hemoglobin concentration (MCHC) in a red blood cell. A change of place and nutrition made a stressor for the pigs investigated, thus in 11 week of animal age, that is a week following pigs transportation to the fattening house, a drastic change of red cell indices and white blood cells indices was noted. A significant decrease of the level of hemoglobin (HGB), mean cell hemoglobin (MCH) and lymphocytes were observed with a simultaneous increase of neutrophiles (Neu).

Polski:

Badaniami objęto 24 świnie. Krew do analiz hematologicznych pobierano czterokrotnie podczas całego tuczu. Przeprowadzone badania wykazały, że poziom hematologicznych wskaźników był zależny od wieku zwierząt. Wraz z wiekiem świń obserwowano statystycznie istotny wzrost poziomu wartości hematokrytowej oraz liczby krwinek czerwonych i płytek krwi. Towarzyszył temu spadek średniej masy (MCH) i stężenia (MCHC) hemoglobiny w pojedynczej krwince czerwonej. Zmiana pomieszczenia, żywienia, stanowiły dla badanych świń czynnik stresujący, stąd w 11 tygodniu życia, tj. tydzień po wprowadzeniu zwierząt do tuczarni, nastąpiła radykalna zmiana udziału niektórych wskaźników czerwonokrwinkowych i białokrwinkowych. Odnotowano istotny spadek poziomu hemoglobiny (HGB), średniej masy hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH) i limfocytów z jednoczesnym wzrostem udziału neutrofili (Neu).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 21174) wydawnictwo ciągłe #21174
PBN ID (hist.): 21174

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 kwietnia 2009 14:13
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 11:32

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się