Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Evaluation of slaughter value of fatteners slaughtered in the Lubelszczyzna region in 2005-2006 (Ocena wartości rzeźnej tuczników ubijanych na Lubelszczyźnie w latach 2005-2006)

Opis bibliograficzny

Evaluation of slaughter value of fatteners slaughtered in the Lubelszczyzna region in 2005-2006 (Ocena wartości rzeźnej tuczników ubijanych na Lubelszczyźnie w latach 2005-2006). [AUT.] MAREK BABICZ, PIOTR KAMYK, ANDRZEJ STASIAK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2008 Vol. 26 Nr 4 s. 17-23, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2008
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The studies included carcasses of porkers purchased in the Lubelszczyzna region; the data covered the years 2005-2006. Estimation of carcass quality was based on the muscling and adiposity measurements carried out by an ultrasound unit Ultra-Fom 300. The gathered material was sorted out according to a quarter of purchase and carcass mass. In the estimated years, the mean carcass meatiness averaged 51.15%. Carcass quality expressed as thickness of backfat and loin eye height in carcasses obtained in the successive years showed some changes subject to a quarter of the year studied. The majority of the evaluated carcasses ranged between 80-90 kg BW interval.

Polski:

Analizą objęto tusze tuczników skupowanych na Lubelszczyźnie. Zgromadzone dane obejmowały lata 2005-2006. Jakość tusz oszacowano na podstawie pomiarów umięśnienia i otłuszczenia, wykonywanych aparatem ultradźwiękowym Ultra-Fom 300. Zebrany materiał uszeregowano w zależności od kwartału skupu i masy tuszy. W ocenianych latach średnia mięsność tusz wynosiła 51,15%. Jakość tusz, wyrażona grubością słoniny i wysokością „oka” polędwicy, pozyskiwanych w kolejnych latach wykazywała zmiany w zależności od kwartału danego roku. Najwięcej ocenianych tusz było w przedziale wagowym 80-90 kg.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 21178) wydawnictwo ciągłe #21178
PBN ID (hist.): 21178

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 kwietnia 2009 14:29
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 12:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się