The effect of a herbal extract used in pig fattening on the animals' performance and blood components.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of the study was to determine the effect of an addition of a herbal extract (Prodol B) from garlic bulbs, common liquorice roots and tillers, common thyme herb and caraway fruits in pig fattening on the animals’ performance, some morphological parameters (Ht, Hb, Ht, RBC, WBC, leucogram) and on the activity of some blood enzymes (AST, ALT, AP, LDH). The animals were divided in 3 groups (3 groups × 40 piglets), kept in pens, 10 animals each. Group I (control) animals were fed with standard mixtures (Starter, Grower, Finisher) without any additives, whereas group II and III – the same mixtures, but supplemented with AGP (avilamycin) or a herbal extract (0.8 g kg-1 feed), respectively. Feed intake (daily) and body weight (4 times) were controlled. Blood samples were collected 3 times (at about 25, 60 and 90 kg body weight). The average daily gains (798 g with Prodol B vs. 812 g with AGP and 748 in the negative control group), feed conversion ratio (2.66 vs. 2.63 and 2.88, respectively) and blood parameters proved that this herbal preparation may constitute a valuable alternative for AGP, feed additive to the balanced feed mixtures with regard to basic nutritive components, minerals and vitamins in the feeding of growing pigs.
Celem badańbyło określenie wpływu ekstraktu ziołowego (Prodol B) zawierającego wodno-alkoholowy wyciąg z cebulek czosnku, korzeni i rozłogówlukrecji gładkiej, ziela tymian-ku pospolitego oraz owoców kminku zwyczajnego w żywieniu tuczników na ich efekty produk-cyjne, a także wskaźniki hematologiczne (Ht, Hb, Ht, RBC, WBC, leukogram) oraz aktywnośćwybranych enzymów (AST, ALT, AP, LDH) w osoczu krwi. Zwierzęta podzielone na 3 grupy utrzymywane były w kojcach, po 10 sztuk w każdym. Grupa I (kontrola) otrzymywała standardowąmieszankę pełnoporcjową bez żadnych dodatków paszowych, a zwierzęta z grupy II i III – otrzymywały tę samą mieszankę, ale z udziałem antybiotyku paszowego lub ekstraktu ziołowego (0,8 g kg-1 paszy). Notowano dzienne spożycie paszy i masę ciała (4-krotnie). Krew pobierano trzykrotnie (przy masie ciała około 25, 60 i 90 kg). Średnie przyrosty dzienne na poziomie 798 g w grupie III (Zioła) oraz 812 g w grupie II (ASW) wobec 748 g w grupie kontrolnej (KN), zużycie paszy (odpowiednio 2,66, 2,63 i 2,88 kg kg-1 przyrostu), a także wybrane wskaźniki krwi wskazu-ją, że dodatek preparatu ziołowego może stanowić cenny, alternatywny do antybiotykowych stymulatorów wzrostu, dodatek do mieszanek pełnoporcjowych w żywieniu rosnących świń.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 2 października 2009 13:51 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 27 kwietnia 2022 15:06 |