The influence of liming and mineral fertilization on the content of various nitrogen forms in spring barley (Wpływ wapnowania i nawożenia mineralnego na zawartość różnych form azotu w jęczmieniu jarym)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem badań było określenie wpływu wapnowania oraz nawożenia siarczanem amonu i saletrą wapniową na zawartość białka ogólnego, białka właściwego oraz N-NO3 i N-NH4 w jęczmieniu jarym. Badania oparto na analizie chemicznej materiału roślinnego otrzymanego z dwuletniego doświadczenia wazonowego. Czynnikami doświadczalnymi były wapnowanie, nawożenie formą amonową i azotanową azotu stosowane na dwóch poziomach oraz nawożenie fosforem w dwóch dawkach. Rezultaty badań wskazały, że zawartość białka ogólnego i właściwego była większa w roślinach nawożonych siarczanem amonu niż saletrą wapniową. Wapnowanie przyczyniło się do zmniejszenia zawartości białka w roślinie testowej. Zawartość azotu amonowego i azotanowego w roślinie była mniejsza w kombinacjach wapnowanych niż niewapnowanych. Siarczan amonu wpływał istotnie na wzrost zawartości N-NH4, a saletra wapniowa na zwiększenie koncentracji N-NO3 w jęczmieniu jarym.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 14 stycznia 2010 10:37 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 5 kwietnia 2022 11:02 |