Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Plonowanie ozimych rodów Triticum durum i Triticum aestivum ssp. spelta w warunkach okolic Lublina (Yielding of winter lines of Triticum durum and Triticum aestivum ssp. spelta in the conditions of Lublin area)

Opis bibliograficzny

Plonowanie ozimych rodów Triticum durum i Triticum aestivum ssp. spelta w warunkach okolic Lublina (Yielding of winter lines of Triticum durum and Triticum aestivum ssp. spelta in the conditions of Lublin area). [AUT.] LESZEK RACHOŃ, GRZEGORZ SZUMIŁO, ZYGMUNT NITA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2009 Vol. 64 Nr 3 s. 101-109, il. bibliogr. sum. DOI: 10.24326/as.2009.3.11
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

W pracy dokonano oceny plonowania, elementów struktury plonu i niektórych parametrów jakościowych 3 gatunków pszenicy ozimej: Triticum durum Desf., Triticum aestivum ssp. spelta i Triticum aestivum ssp. vulgare uprawianych w warunkach klimatyczno-glebowych Lubelszczyzny. Badania polowe przeprowadzono w latach 2005-2007 na terenie Gospodarstwa Doświadczalnego Felin UP w Lublinie. Badaniami objęto: 4 linie pszenicy orkisz (STH 3, 5, 8, 715), 3 linie pszenicy twardej (STH 716, 717, 725) i odmianę pszenicy zwyczajnej (Tonacja). Spośród porównywanych gatunków najwyżej plonowała pszenica zwyczajna. Linie orkiszu pszennego plonowały o 18,7% niżej, a linie pszenicy twardej o 32,7%. O wyższym plonie pszenicy zwyczajnej w porównaniu z pszenicą orkiszową i twardą zadecydowały głównie: większa obsada kłosów, liczba i masa ziarn z kłosa. Pszenica twarda wyróżniała się najlepszą szklistością ziarna i dużą masą 1000 ziarn. Linie orkiszu przyjmowały na ogół wartości pośrednie bądź niższe większości badanych cech.

Angielski:

The paper presents results of the evaluation of yielding, yield structure elements, and some qualitative parameters for 3 winter wheat species: Triticum durum Desf., Triticum aestivum ssp. spelta, and Triticum aestivum ssp. vulgare cultivated under climatic and soil conditions in the Lublin region. The field experiment was carried out in 2005-2007 in The Experimental Farm Felin, University of Agriculture, Lublin. The study included: 4 spelt wheat lines (STH 3, 5, 8, 715), 3 durum wheat lines (STH 716, 717, 725), and 1 variety of common wheat (Tonacja). Among the compared species, common wheat yielded the best; lines of spelt wheat yielded by 18.7% lower, and durum wheat lines by 32.7%. A higher yield of common than spelt and durum wheat was determined mainly by: higher ear density, number and weight of grains per ear. Durum wheat was distinguished by the best grain vitreosity and 1000-grain weight. Spelt lines, in general, showed moderate or lower values of the majority of traits.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 22518) wydawnictwo ciągłe #22518
PBN ID (hist.): 22518

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 stycznia 2010 11:12
Ostatnia aktualizacja:5 kwietnia 2022 14:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się