Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Skład chemiczny bulw ziemniaka i jego korelacje z zachwaszczeniem w zależności od rodzaju nawożenia oraz kategorii agronomicznej gleby (The chemical composition of potato tubers and its correlations with the amount of weed infestation depending on the fertilization system and the agronomical category of soil)

Opis bibliograficzny

Skład chemiczny bulw ziemniaka i jego korelacje z zachwaszczeniem w zależności od rodzaju nawożenia oraz kategorii agronomicznej gleby (The chemical composition of potato tubers and its correlations with the amount of weed infestation depending on the fertilization system and the agronomical category of soil). [AUT.] KRZYSZTOF RÓŻYŁO, EDWARD PAŁYS. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2009 Vol. 64 Nr 3 s. 110-119, il. bibliogr. sum. DOI: 10.24326/as.2009.3.12
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Doświadczenia polowe przeprowadzono w latach 2000-2003 w Gospodarstwie Doświadczalnym położonym w Bezku koło Chełma (N: 51°19' E: 23°25'). Celem badań było określenie składu chemicznego bulw i jego korelacji z zachwaszczeniem łanu ziemniaka w zależności od rodzaju nawożenia i kategorii ciężkości gleby. Bulwy ziemniaka nawożonego nawozami mineralnymi wraz z obornikiem zawierały istotnie więcej białka ogólnego, mniej zaś skrobi w porównaniu z bulwami ziemniaka w pozostałych wariantach nawożenia. Bulwy ziemniaka uprawiane na glebie lekkiej zawierały istotnie więcej białka, włókna, witaminy C i substancji popielnych, mniej zaś suchej masy niż na rędzinie. Niezależnie od czynników doświadczenia i terminu obserwacji zachwaszczenia stwierdzono istotne dodatnie zależności liniowe pomiędzy powietrznie suchą masą chwastów w łanie ziemniaka a zawartością skrobi i suchej masy w bulwach. Wysokie ujemne korelacje udowodniono pomiędzy powietrznie suchą masą chwastów a zawartością P, Mg, białka i popiołu – na glebie lekkiej oraz K – na ciężkiej.

Angielski:

The field research was carried out in the years 2000-2003 in the Experimental Farm Bezek located near Chełm (N:51°19' E: 23°25'). The purpose of this work was to determine the influence of the dry matter of weeds on the chemical composition of potato tubers with organic and mineral + organic fertilization applied in comparison with the control without fertilization, depending on the soil agronomical category. The potato tubers coming from organic + mineral objects contained significantly more total proteins and less starch than the tubers from the remaining objects. The potato tubers grown on light soil contained significantly more total proteins, fibre, vitamin C and ash, as well as significantly less dry matter than tubers grown on rendzina soil. The results indicated significant positive linear relationships between the dry mass of weeds and starch and also the dry mass content in potato tubers. Proteins, ash, P, Mg content – on light soil and K – on heavy soil was also significantly negatively correlated with the dry matter of weeds.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 22519) wydawnictwo ciągłe #22519
PBN ID (hist.): 22519

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 stycznia 2010 11:16
Ostatnia aktualizacja:6 kwietnia 2022 10:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się