Skład chemiczny bulw ziemniaka i jego korelacje z zachwaszczeniem w zależności od rodzaju nawożenia oraz kategorii agronomicznej gleby (The chemical composition of potato tubers and its correlations with the amount of weed infestation depending on the fertilization system and the agronomical category of soil)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Doświadczenia polowe przeprowadzono w latach 2000-2003 w Gospodarstwie Doświadczalnym położonym w Bezku koło Chełma (N: 51°19' E: 23°25'). Celem badań było określenie składu chemicznego bulw i jego korelacji z zachwaszczeniem łanu ziemniaka w zależności od rodzaju nawożenia i kategorii ciężkości gleby. Bulwy ziemniaka nawożonego nawozami mineralnymi wraz z obornikiem zawierały istotnie więcej białka ogólnego, mniej zaś skrobi w porównaniu z bulwami ziemniaka w pozostałych wariantach nawożenia. Bulwy ziemniaka uprawiane na glebie lekkiej zawierały istotnie więcej białka, włókna, witaminy C i substancji popielnych, mniej zaś suchej masy niż na rędzinie. Niezależnie od czynników doświadczenia i terminu obserwacji zachwaszczenia stwierdzono istotne dodatnie zależności liniowe pomiędzy powietrznie suchą masą chwastów w łanie ziemniaka a zawartością skrobi i suchej masy w bulwach. Wysokie ujemne korelacje udowodniono pomiędzy powietrznie suchą masą chwastów a zawartością P, Mg, białka i popiołu – na glebie lekkiej oraz K – na ciężkiej.
The field research was carried out in the years 2000-2003 in the Experimental Farm Bezek located near Chełm (N:51°19' E: 23°25'). The purpose of this work was to determine the influence of the dry matter of weeds on the chemical composition of potato tubers with organic and mineral + organic fertilization applied in comparison with the control without fertilization, depending on the soil agronomical category. The potato tubers coming from organic + mineral objects contained significantly more total proteins and less starch than the tubers from the remaining objects. The potato tubers grown on light soil contained significantly more total proteins, fibre, vitamin C and ash, as well as significantly less dry matter than tubers grown on rendzina soil. The results indicated significant positive linear relationships between the dry mass of weeds and starch and also the dry mass content in potato tubers. Proteins, ash, P, Mg content – on light soil and K – on heavy soil was also significantly negatively correlated with the dry matter of weeds.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 14 stycznia 2010 11:16 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 6 kwietnia 2022 10:02 |