Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antimicrobial defence mechanisms of chicken eggs and possibilities for their use in protecting human and animal health (Mechanizmy obrony przeciwzakaźnej jaja oraz możliwości ich wykorzystania w ochronie zdrowia ludzi i zwierząt)

Opis bibliograficzny

Antimicrobial defence mechanisms of chicken eggs and possibilities for their use in protecting human and animal health (Mechanizmy obrony przeciwzakaźnej jaja oraz możliwości ich wykorzystania w ochronie zdrowia ludzi i zwierząt). [AUT.] JERZY RZEDZICKI, DAGMARA STĘPIEŃ-PYŚNIAK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, DD Medicina Veterinaria 2009 Vol. 64 Nr 2 s. 1-8, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The chicken egg is an important source of nutrients. Furthermore, eggs have physical and biological defence mechanisms to protect the embryo against invasion and multiplication of micro-organisms. The egg shell and shell membranes physically obstruct microbial penetration of the egg, while the viscosity and pH of the egg white inhibit bacterial proliferation. The egg white also contains a number of proteins with demonstrated antimicrobial activities, such as bacterial cell lysis, metal binding, and vitamin binding, which are part of the natural defence system of the egg. Eggs are the subject of research aimed at identifying substances with biological functions beyond nutrition. Various biological functions of egg components, particularly antimicrobial activity, immunomodulating activity, and protease inhibition, underscore the importance of these substances in the prevention and treatment of human and animal diseases.

Polski:

Jajo kurze jest ważnym źródłem składników odżywczych. Dodatkowo jaja mająmechanizmy fizyczne i biologiczne obrony, chroniące zarodek przed inwazją i namnażaniem sięmikroorganizmów. Skorupa i błony podskorupowe utrudniają mechaniczne wnikanie drobnoustro-jów do wnętrza jaja, natomiast lepkość i pH białka ograniczają proliferację bakterii. Białko jaja zawiera także wiele protein z udowodnionymi czynnościami przeciwzakaźnymi, jak liza ściany komórkowej bakterii, wiązanie metali oraz wiązanie witamin, które stanowią część naturalnego syste-mu obrony jaja. Ponadto jaja poddawane są badaniom pod względem zawartości substancji o funkcjach biologicznych, poza właściwościami odżywczymi. Różne czynności biologiczne kompo-nentów jaja, a zwłaszcza aktywność przeciwzakaźna, immunomodulująca, właściwości hamowania proteaz podkreślają znaczenie tych substancji w zapobieganiu i leczeniu chorób ludzi i zwierząt.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 23199) wydawnictwo ciągłe #23199
PBN ID (hist.): 23199

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 marca 2010 10:33
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 09:32

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się