Wpływ wybranych czynników oraz regionów na wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego (The influence of chosen factors and regions on size and productivity of fodder area in farms specializing in milk cattle breeding)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Głównym celem pracy była analiza wpływu wybranych siedmiu czynników na wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej w 24 gospodarstwach w województwie lubelskim specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w okresie czterech lat. Największy wpływ na wielkość powierzchni paszowej w przeliczeniu na 1 sztukę dużą bydła miał poziom kosztów bezpośrednich poniesionych na jednostkę tej powierzchni oraz udział zakupionych pasz treściwych w bilansie paszowym tych gospodarstw. Najmniejszy wpływ na zróżnicowanie poziomu analizowanej wielkości powierzchni paszowej miała wydajność mleczna krów w tych gospodarstwach. Największy wpływ na zróżnicowanie poziomów produkcyjności analizowanej powierzchni paszowej miał udział zakupionych pasz treściwych w bilansie paszowym tych gospodarstw oraz poziom kosztów bezpośrednich poniesionych na ha rozpatrywanej powierzchni. W pracy ponadto określono analogiczne wskaźniki charakteryzujące powierzchnię paszową w 10 gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w regionie Bieszczad. Wielkość powierzchni paszowej w przeliczeniu na sztukę dużą bydła w tym regionie była większa średnio o 12,8%, a wydajność tej powierzchni mierzona w jednostkach zbożowych była mniejsza średnio o 21,0% niż w badanych gospodarstwach na Lubelszczyźnie.
This paper identifies and makes analysis of the impact of chosen seven factors on the size and productivity of fodder area in 24 farms of the Lublin region specializing in milk cattle breeding within four years. The level of direct cost per 1 unit of fodder area as well as the share of purchased bulky fodders in fodder balance of those farms mainly influenced the size of fodder area per 1 big cattle head. As far as cows milk efficiency is concerned, it had the slightest impact on the differentiation level of the analysed fodder area size. Both the share of purchased bulky fodders in farms’ fodder balance and the level of direct cost per fodder area ha greatly influenced differentiation of the analysed fodder area productivity levels. Moreover, the paper identifies and examines coefficients characterizing fodder area in 10 farms specializing in milk cattle breeding in the Bieszczady Mountains region analogically to the Lublin region. The size of fodder area per 1 big unit cattle head in Bieszczady region was on average higher by about 12.8% and the efficiency of that area measured in cereal units was on average lower by about 21.0% comparing to analogical coefficients in the surveyed farms of the Lublin region.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 16 kwietnia 2010 14:31 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 6 kwietnia 2022 09:05 |