Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Cutting test application to general assessment of vegetable texture changes caused by freezing.

Opis bibliograficzny

Cutting test application to general assessment of vegetable texture changes caused by freezing. [AUT.] DARIUSZ GÓRAL, FRANCISZEK KLUZA. J. Food. Eng. 2009 Vol. 95 Issue 2 s. 346-351, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2009.05.017
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING 2009 Vol. 95 Issue 2, s. 346-351
Rok: 2009
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Cutting test is extensively applied to assess quality of vegetables subjected to the freezing treatment. Particularly, the changes of tissue structures are evaluated on the grounds of maximum cutting force of material. The vegetable material was air frozen by two methods, i.e. at natural convection and by impingement fluidization. The cutting test performed on Brookfield materials testing machine was used to evaluate the influence of freezing method on product texture. The scanning electron microscopic images of tissue were included into the supportive analysis of freezing-mediated damages. It was found that a change in maximum cutting force can not be considered as a fully reliable indicator of material quality evaluation owing to the force value dependence on a mass change of material during its treatment. A complementary attribute that depicts freezing damage size proves to be appropriately defined material elasticity.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 23862) wydawnictwo ciągłe #23862
PBN ID (hist.): 23862

Metryki

24,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,313
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 czerwca 2010 13:53
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się