Influence of digestible crude protein reduction and amino acids additive in growing pigs' diets on their performance and nitrogen balance.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of the study was to determine the influence of protein level and amino acids additive (lysine, methionine, threonine and tryptophan) in growing-finishing pigs feeding on their performance but also on nitrogen balance. The animals (160 fatteners) were divided into 4 groups, kept in pens, 10 animals each. Group I (control) were fed with standard mixtures with digestible crude protein and amino acids level balanced according to the German norms (DLG), whereas the animals of experimental groups (II, III and IV) had diets containing a lowered digestible crude protein level (by a 10, 20 or 30% in relation to DLG, respectively). All experimental diets contained the same quantity of essential amino acids as the control group diet. Feed intake (daily) and body weight (4 times, each 20 days of fattening period) were controlled. The N-balance tests were performed in the metabolic cages on 4 porkers from each group at 45–50 and 90–95 kg BW. A decreased content of protein digestible at the end of small intestine by a 10% in relation to the requirements for German swine feeding standards (DLG), while supplementing essential amino acids, resulted in the normal growth rate, just slightly lower than in control group. Further lowering of protein content brought decline in swine performance. The results of nitrogen balance show that restricting dietary protein content by a 10% in relation to the German norms (DLG), while supplementing essential amino acids, can result in a reduction of nitrogen emission to the environment.
Celem podjętych badań było określenie wpływu obniżonego poziomu białka ogólnego strawnego (pcv) i dodatku aminokwasów krystalicznych (lizyny, metioniny, treoniny i tryp-tofanu) w żywieniu tuczników na ich efekty produkcyjne oraz bilans azotu. Zwierzęta(160 sztuk), podzielone na 4 grupy, utrzymywane były w kojcach po 10 sztuk w każdym. Grupa I (kontrola) otrzymywała standardowe mieszanki pełnoporcjowe o zalecanym poziomie białka ogólnego i aminokwasów trawionych do końca jelita cienkiego, zgodnie z niemieckimi normami DLG, zwierzęta zaś z grupy II, III i IV otrzymywały mieszanki o obniżonym o 10, 20 i 30% poziomie białka ogólnego w stosunku do zaleceń DLG. Aminokwasy – lizynę, metioninę, treoninę i trypto-fan – w grupach doświadczalnych uzupełniano do poziomu w grupie kontrolnej. Zwierzęta były ważone czterokrotnie (co 20 dni trwania tuczu), przy systematycznej kontroli pobrania paszy. Badania bilansowe wykonano w klatkach metabolicznych na 4 wieprzkach z grupy przy masie ciała 40–45 i 90–95 kg. Ograniczenie poziomu białka trawionego do końca jelita cienkiego o około 10% wstosunku do zaleceń DLG, przy jednoczesnym uzupełnieniu aminokwasów strawnych do końca jelita cienkiego do ilości w paszy dla grupy I, pozwoliło uzyskać poprawne przyrosty dzienne, nieznacznie mniejsze niż w grupie kontrolnej. Dalsze ograniczanie poziomu białka przyczyniło się do pogorszenia efektów produkcyjnych tuczu świń. Uzyskane wskaźniki bilansu azotu wskazują na możliwość ograniczenia wydalania składników azotowych do środowiska poprzez zmniejszenie poziomu białka ogólnego strawnego (pcv) w paszy o 10% w stosunku do norm DLG, przy jednoczesnym dodatku aminokwasówegzogennych, lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu, według zaleceń DLG.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 7 października 2010 13:08 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 27 kwietnia 2022 14:11 |