Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Influence of hawthorn preparation administration as a fodder additive on antioxidation indicators in turkey hens.

Opis bibliograficzny

Influence of hawthorn preparation administration as a fodder additive on antioxidation indicators in turkey hens. [AUT.] JERZY TRUCHLIŃSKI, KATARZYNA OGNIK, KATARZYNA ROSTEK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2010 Vol. 28 Nr 2 s. 8-16, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2010
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The paper aimed at applying the hawthorn preparation Interactum crataegi at the dose of 0.35 ml/kg b.w./daily as an additive to drinking water for turkey hens. The study was carried out using 6-week-old turkey-hens of heavy BIG 6 type. Birds were divided into two groups: control and experimental, in which turkey hens were administered plant-origin hawthorn preparation in the amount of 0.35 ml/kg b.w./daily. For the whole experiment, birds had ad libitum standard full-dose mixtures (Provimi Polska) according to a program including 5 feeding periods. Superoxide dismutase and catalase activities, total antioxidant potential of a plasma, as well vitamin C and Fe, Zn, Cu contents were determined in turkey-hen's blood. The increase of the total antioxidant potential (FRAP) in experimental birds’ blood along with superoxide dismutase (SOD) activity were recorded at the end of the experiments. The superoxide dismutase activity increase was correlated with copper concentration increase.

Polski:

Celem pracy było zastosowanie preparatu z głogu Interactum crataegi w dawce 0,35 ml/kg m.c./dzień jako dodatku do wody pitnej dla indyczek. Badania wykonano na sześcioty-godniowych indyczkach typu ciężkiego BIG 6. Ptaki podzielono na dwie grupy, grupę kontrolnąi doświadczalną, w której indyczki otrzymywały wraz z wodą pitną roślinny preparat z głogu w ilości 0,35 ml/kg m.c./dzień. Podczas badań zwierzęta otrzymywały ad libitum standardowe mieszanki pełnoporcjowe firmy Provimi Polska, zgodnie z programem obejmującym 5 okresów żywieniowych. We krwi oznaczono aktywność dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, całkowity potencjał antyoksydacyjny osocza a także zawartość witaminy C oraz Zn, Cu i Fe. Pod koniec okresu doświadczalnego nastąpił wzrost poziomu całkowitego potencjału antyoksydacyjnego we krwi ptaków doświadczalnych oraz wzrost aktywności dysmutazy ponadtlenkowej. Wzrost aktywności dysmutazy ponadtlenkowej był skorelowany ze wzrostem poziomu miedzi.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 24498) wydawnictwo ciągłe #24498
PBN ID (hist.): 24498

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 października 2010 14:18
Ostatnia aktualizacja:27 kwietnia 2022 14:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się