Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analysis of relationship between sows colostrum and milk somatic cell count and reproductive performance traits.

Opis bibliograficzny

Analysis of relationship between sows colostrum and milk somatic cell count and reproductive performance traits. [AUT.] MAREK BABICZ, ROBERT CICHOCKI, KAROLINA KASPRZAK, KINGA KROPIWIEC, KATARZYNA SZUBA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2011 Vol. 29 Nr 3 s. 1-13, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2011
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The relationship between the major chemical constituents and somatic cell count (SCC) in sows colostrum and milk and the rearing results of piglets was analyzed. The studies involved 20 crossbred Polish Large White (PLW)  Polish Landrace (PL) sows in the second and third reproduction cycles. The chosen reproductive performance traits were plotted against the level of each chemical composition component and the SCC of colostrum (1 lactation day) and milk (7 lactation day). The chemical composition of sows colostrum and milk as well as the SCC estimates proved to be significantly modified by the lactation stage and season. It was also found that a higher share of the major components of sows colostrum and milk with the lower SCC favored the higher litter size and piglet usability for rearing expressed as body weight and daily weight gains.

Polski:

Wykonano analizę zależności pomiędzy udziałem głównych składników chemicznych i liczby komórek somatycznych siary i mleka a wynikami odchowu prosiąt. W badaniach uwzględniono 20 loch mieszańców ras wielkiej białej polskiej i polskiej białej zwisłouchej w drugim i trzecim cyklu reprodukcyjnym. Wybrane cechy użytkowości rozpłodowej loch odniesiono do poziomu poszczególnych elementów składu chemicznego oraz liczby komórek somatycznych siary (1 dzień laktacji) i mleka (7 dzień laktacji). Skład chemiczny siary i mleka loch oraz LKS okazały się istotnie modyfikowane przez fazę oraz sezon laktacji. Wykazano również, że większy udział głównych składników w siarze i mleku loch oraz niski wskaźnik LKS był korzystniejszy dla uzyskania większej liczby prosiąt w miocie oraz ich przydatności do odchowu wyrażonej masą ciała oraz przyrostami dobowymi.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 27153) wydawnictwo ciągłe #27153
PBN ID (hist.): 27153

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 lutego 2012 09:40
Ostatnia aktualizacja:27 kwietnia 2022 08:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się