A comparative study on the fattening ability, slaughter traits and meat quality of the Danube White Breed and its crosses.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The Danube White is a genuine, contemporary breed of pigs in Bulgaria. It came into being in the basin of the Danube but research related to its appearance and improvement was conducted at the Agricultural Institute in Shumen. The breed was obtained as a result of many crossing variants of the Bulgarian White, Large White, Landrace, Hampshire and Pietrain pigs, as well as one synthetic line. The obtained population of animals was exposed to high selection and careful assortment of the parental couple. A scientific experiment comprising 21 pigs, divided into two groups, was carried out. The groups had the following origin: Ist group – pure-bred pigs from the Danube White breed (DW), IInd group – crosses [♀ DW × ♂(LW × L)] of the Danube White sows mated by boars crosses of the breeds Large White (LW) × Landrace (L) of English origin. The slaughter characteristics of carcass established higher meat content in the crosses’ carcass compared to the pure-bred pigs. The measurements of the right half found that this superiority was connected with a higher percentage of meat 4.36% (P ≤ 0.05) and less backfat 799 g (P ≤ 0.01). The same trend was established with regard to the separate parts of the half carcass, where the meat content of the chest part is higher by 84 g and the backfat is less by 462 g (P ≤ 0.01). The measurements in the waist part show a significantly lower fat content in the crosses 363 g (P ≤ 0.01). The meat quality of the animals of both origins has a high content of intramuscular fat and optimal processing opportunity.
Rasa dunajska biała jest rodzimą, współczesną rasą świń w Bułgarii. Powstała w dorzeczu Dunaju, ale prace badawcze związane z jej powstaniem i doskonaleniem prowadzono głównie w ośrodku badawczym Instytutu Rolnictwa w Szumen. Została uzyskana jako rezultat krzyżowania różnych ras: rasy bułgarskiej białej, wielkiej białej angielskiej, landrace, hampshire i pietrain oraz jednej linii syntetycznej. Uzyskano populację zwierząt, w której prowadzono ostrą selekcję i staranny dobór par rodzicielskich. Przeprowadzono badania na 21 szt. prosiąt podzielonych na dwie grupy w zależności od ich pochodzenia: I grupa – czystorasowe prosięta rasy dunajskiej białej, II grupa – mieszańce pochodzące z krzyżowania loch rasy dunajskiej białej z knurami mieszańcami wielka biała × landracie (angielska hodowla). Charakterystyka cech rzeźnych wykazała większą zawartość mięsa w tuszach mieszańców w porównaniu z tuszami zwierząt czysto-rasowych. W prawych półtuszach korzystniejsze wyniki dotyczyły większej zawartości mięsa: 4,36% (P ≤ 0,05) i mniejszej zawartości słoniny: 799 g (P ≤ 0,001). Podobną tendencję obserwowano w wyrębach podstawowych tuszy: w części piersiowej udział mięsa był większy o 84 g, a słoniny mniejszy o 462 g (P ≤ 0,01). W części lędźwiowej tusz pochodzących od mieszańców stwierdzono istotnie mniejszą zawartość słoniny: 363 g (P ≤ 0,01). Parametry charakteryzujące jakość mięsa wieprzowego wskazują, że świnie o badanym pochodzeniu, zarówno czysto rasowe jak i mieszańce, charakteryzowały się bardzo dobrymi właściwościami technologicznymi
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 29 lutego 2012 11:18 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 12:17 |