Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of feed enzymes on the content of mineral elements in sows milk and pigs blood plasma.

Opis bibliograficzny

Influence of feed enzymes on the content of mineral elements in sows milk and pigs blood plasma. [AUT.] ANNA CZECH, KAMILA STACHYRA, ALEKSANDRA WOŹNICA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2011 Vol. 29 Nr 4 s. 22-32, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2011
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The aim of this study was to analyze whether and to what extent the addition of enzymes hydrolyzing fractions of non-starch polysaccharides or degrading phytates in pigs feeding in the complete cycle (pregnant and lactating sows, piglets and fatteners) may affect the utilization of mineral elements. The study with pigs in the complete reproductive cycle was accomplished in five periods: pregnant sows, nursing sows, piglets, young fatteners, and fatteners. Four experimental groups were established in the experiment, including two controls: positive control (PC), where dicalcium phosphate additive was used as a source of phosphorus, and negative control (NC), where solely plant-based feed mixtures were the source of phosphorus. The other two groups were as follows: MP – in which pigs received the same feed mixture as in the NC group but supplemented with microbial phytase, and the EP group in which the animals were fed the same feed mixture as in the NC group but with the addition of a multi-enzyme preparation which included both microbial phytase and enzymes participating in the hydrolysis of nonstarch polysaccharide fractions (xylanase, β-glucanase, cellulase). The addition of microbial phytase either alone or with the enzymes hydrolyzing the non-starch polysaccharide fractions contributed to increased contents of phosphorus, copper and zinc in sows’ milk. In contrast, it did not evoke any significant changes in the content of calcium, magnesium, iron, or in that of protein, fat and lactose in the milk of sows. The feed enzymes contributed to a significant increase in the concentrations of minerals (except for magnesium) in blood plasma of piglets and fatteners, whereas so significant changes were observed in the blood plasma of sows.

:

Celem pracy było przeanalizowanie, czy i na ile dodatek enzymów hydrolizujących frakcje polisacharydów nieskrobiowych lub rozkładających fityniany w żywieniu świń w pełnym cyklu (lochy w okresie ciąży i laktacji, warchlaki oraz tuczniki) może wpłynąć na wykorzystanie składników mineralnych. Badania na świniach w pełnym cyklu reprodukcyjnym zostały zrealizowane w pięciu okresach: lochy prośne, lochy karmiące, prosięta,tuczniki młodsze oraz tucz końcowy. W doświadczeniu utworzono cztery grupy doświadczalne, w tym dwie kontrolne: pozytywną (KP), w której zastosowano jako źródło fosforu dodatek fosforanu dwuwapniowego oraz kontrolę negatywną (KN), w której źródłem fosforu były wyłącznie pasze roślinne. Świnie w grupie FM otrzymywały mieszankę jak w grupie KN, ale uzupełnioną fitazą mikrobiologiczną, a zwierzę-ta w grupie PE żywiono również mieszanką tak jak w grupie KN, ale z dodatkiem preparatu wieloenzymatycznego, w skład którego wchodziły zarówno fitaza mikrobiologiczna, jak i enzymy uczestniczące w hydrolizie frakcji polisacharydów nieskrobiowych (ksylanaza, β-glukanaza, celu-laza). Dodatek fitazy mikrobiologicznej czy fitazy mikrobiologicznej łącznie z enzymami hydrolizującymi frakcje polisacharydów nieskrobiowych przyczynił się do wzrostu zawartości fosforu, miedzi i cynku w mleku loch. Nie spowodował natomiast znaczących zmian w zawartości wapnia, magnezu oraz żelaza, a także białka, tłuszczu i laktozy w mleku loch. Enzymy paszowe przyczyniły się do znaczącego wzrostu zawartości składników mineralnych (z wyjątkiem magnezu) w osoczu krwi prosiąt i tuczników, nie zanotowano natomiast tak istotnych zmian w osoczu krwi loch

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 27167) wydawnictwo ciągłe #27167
PBN ID (hist.): 27167

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 lutego 2012 11:33
Ostatnia aktualizacja:27 kwietnia 2022 13:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się