Effect of extrusion-cooking of some grain species on piglet performance and blood lipid profile.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The objective of the research was to determine the effect of extruded grain of wheat, barley, rice and naked oats on piglet performance till 56 day of age as well as the parameters of blood lipid profile. The study involved 400 piglets from 40 hybrid PIC line gilts mated to P-76 boars. The experiment comprised 4 treatment groups, each consisting of 100 weaned piglets penned in groups of 10 animals. Piglets from group I received diet with extruded wheat, group II – with barley, group III – with rice and group IV – naked oats. The grains were extruded at 14% moisture, temperature profile 120/160,180oC and screw rotation speed 80 rpm. During the study, the production effects on the basis of individual body weight of animals on 4, 28 day of life (weaning) and 56 day as well as the feed intake for each litter were evaluated. The digestibility studies by indicator method were performed on 6 barrows from each group. Blood for analyses was collected twice from 10 piglets from a group on 28 and 56 days of age. According to the research results, extruded rice and oats proved to be more palatable components of diets for piglets than barley or wheat. Their dietary inclusion significantly increased the feed intake and assured a high health status of piglets at the rearing period. Dietary supplement of extruded rice significantly improved piglet performance manifested by higher daily weight gains and better feed conversion ratio. The piglets fed naked oats-based diet showed a significantly lower content of total cholesterol and triacyloglycerols as well as an elevated HDL cholesterol fraction in blood serum as compared to the animals receiving a wheat, barley or rice supplemented diet.
Celem pracy było określenie wpływu zastosowania ekstrudowanego ziarna pszeni-cy, jęczmienia, ryżu i owsa nagoziarnistego na wyniki odchowu prosiąt do 56 dnia życia oraz wskaźniki profilu lipidowego krwi. Doświadczenie przeprowadzono na 400 prosiętach pochodzą-cych od 40 loch linii hybrydowej PIC i knurów P76, podzielonych na 4 grupy. W każdej grupie po odsadzeniu znajdowało się po sto prosiąt, umieszczonych w kojcach po 10 sztuk. Prosięta z grupy pierwszej otrzymywały w mieszance paszowej pszenicę, drugiej – jęczmień, trzeciej – ryż, a czwartej – owies nagoziarnisty. Zboża poddano ekstruzji przy wilgotności 14%, profil tempera-tur 120/160/180oC, prędkość obrotu ślimaka 80 obr./min. W trakcie doświadczenia oceniano wy-niki produkcyjne na podstawie indywidualnego ważenia w 4, 28 dniu (odsadzenie) i 56 dniu życia oraz spożycia paszy dla poszczególnych miotów. Badania strawnościowe metodą wskaźnikową przeprowadzono na 6 wieprzkach z każdej grupy. Krew do analiz pobrano dwukrotnie od 10 prosiąt z grupy w 28 i 56 dniu życia. Wyniki wskazały, że ekstrudowany ryż i owies są smaczniejszymi komponentami mieszanek dla prosiąt niż jęczmień i pszenica. Zastosowanie ich istotnie zwiększyło pobranie paszy oraz zapewniło utrzymanie wysokiego statusu zdrowotnego prosiąt w okresie odchowu. Dodatek ekstrudowanego wpłynął na istotną poprawę wyników odchowu prosiąt, które cechowały się wyższymi przyrostami dziennymi oraz lepszym współczynnikiem wykorzystania paszy. U prosiąt żywionych mieszankami opartymi na ekstrudowanym owsie nago-ziarnistym stwierdzono istotnie mniejszą zawartość cholesterolu ogólnego i triacylogliceroli, a zwiększony udział frakcji HDL-cholesterolu w osoczu krwi niż u zwierząt otrzymujących mieszankę z udziałem pszenicy, jęczmienia lub ryżu.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 29 lutego 2012 12:10 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 27 kwietnia 2022 11:49 |