Wpływ sposobów regulacji zachwaszczenia na plon i wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum L.) (The effect of weed control methods on yield and some quality parameters of the grain of durum wheat (Triticum durum Desf.)and common wheat (Triticum aestivum L.))
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W latach 2003–2005 badano plonowanie i jakość ziarna dwóch linii pszenicy twardej (długosłomej i ościstej LGR 1359/8 i bezostnej o krótkiej słomie LGR 899/17A) w porównaniu z odmianą Helia pszenicy zwyczajnej, w zależności od sposobu regulacji zachwaszczenia. Doświadczenie założono metodą split-plot w trzech powtórzeniach, na glebie brunatnej wytworzonej z lessu w Zakładzie Doświadczalnym w Czesławicach (Płaskowyż Nałęczowski). W doświadczeniu porównywano sześć sposobów regulacji zachwaszczenia, tj. mechaniczny, mechaniczno-chemiczny i mechaniczny, z zastosowaniem pełnej i obniżonej dawki herbicydu Chwastox Trio 540 SL (300 g·l-1 mekoprop + 200 g·l-1 MCPA + 40 g·l-1 dicamba), w terminie optymalnym i opóźnionym, z obiektem kontrolnym nieodchwaszczanym. Plon ziarna pszenicy twardej był przeciętnie w wieloleciu o 28,7% niższy w porównaniu z plonem pszenicy zwyczajnej. Zawartość białka ogólnego i ilość glutenu mokrego w ziarnie pszenicy twardej były zadowalające jedynie w roku 2003 o korzystnym przebiegu pogody. Lepszą jakością charakteryzował się jednak gluten pszenicy zwyczajnej. Herbicyd zastosowany w obniżonej dawce, podobnie jak w dawce zalecanej, nie pogorszył badanych cech. Natomiast bronowanie połączone z herbicydem, jak i sam zabieg bronowania, oddziaływały gorzej na plon ziarna w porównaniu z metodą chemiczną.
During the period 2003–2005, the yield and grain quality were studied of two durum wheat lines (the long-straw awned line LGR 1359/8 and the short-straw awnless line LGR 899/17A) compared to the common wheat cultivar ‘Helia’, depending on the weed control method. The experiment was set up as a split-plot design in three replications, on loess-derived brown soil at the Experimental Farm in Czesławice (Nałęczów Plateau). The experiment compared six weed control methods, i.e. mechanical, mechanical-chemical and mechanical, the application of full and reduced rates of herbicide (300 g· l-1 mecoprop + 200 g.l-1 MCPA + 40 g·l-1 dicamba), at the optimal and delayed time, with unweeded control treatment. For the study period, durum wheat grain yield was on average lower by 28.7 % compared to common wheat. Total protein content and wet gluten content in durum wheat grain were satisfactory only in the year 2003 with favourable weather conditions. However, gluten in common wheat was characterized by better quality. The herbicide applied at a reduced rate did not worsen the traits under study, like in the case of the recommended rate. On the other hand, harrowing combined with herbicide application and harrowing alone had a worse effect on the grain yield compared to the chemical method.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 27 kwietnia 2012 10:57 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 kwietnia 2022 13:59 |