The dynamics of changeability of fatty acid profile in woman, cow and sow milk during lactation.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Changes in fatty acid profile of woman, cow and sow colostrum and milk fat during lactation were investigated. Colostrum samples were taken 2 times: a few hours postpartum and then 2–3 days postpartum. Also, milk samples were collected 2 times. The first collection from each 3 investigated species took place in 2nd week of lactation and the second collection – in 4th, 6th and 3rd month of lactation from women, cows and sows, respectively. The level of linoleic acid in the colostrum and milk of women gradually decreased during lactation, whereas linolenic acid gradually increased until 2nd week of lactation, after which its level slighty decreased. In cow milk fat, the linoleic acid was stable during the two first weeks of lactation, then its content decreased. The level of linolenic acid increased (from 0.74 to 1.14%) within the investigated 6 months of lactation. The percentage of arachidonic acid also slightly increased (from 0.41% to about 0.50%). High linoleic content in sow colostrum (2.6–3.1%) decreased considerably in milk fat (1.8%). The lowest (0.3%) linolenic acid content in colostrum increased gradually with time of lactation up to 0.8% in 3rd month postpartum.
Zbadano zmiany składu kwasów tłuszczowych w siarze i mleku kobiet, krów i świń w okresie laktacji. Próby siary pobrano dwukrotnie: kilka godzin po porodzie, a następnie w 2–3 dobie po porodzie. Próby mleka również pobrano dwukrotnie. Pierwsza próba pobrana została odkażdego z badanych gatunków w drugim tygodniu laktacji, a druga próba w czwartym (kobiety), szóstym (krowy) i trzecim (świnie) miesiącu. Poziom kwasu linolowego w siarze i mleku kobiet stopniowo spadał w okresie laktacji, natomiast poziom kwasu linolenowego stopniowo wzrastał aż do drugiego tygodnia laktacji, a następnie nieznacznie zmalał. W mleku krów poziom kwasu linolowego był stabilny podczas dwóch pierwszych tygodni laktacji, a później nastąpił jego spadek. Poziom kwasu linolenowego wzrastał od chwili porodu do końca laktacji (od 0,73% do 1,14% w szóstym miesiącu). Nieznacznie wzrosła również zawartość procentowa kwasu arachidonowego (od 0,41% do ok. 0,50%). Zawartość kwasu linolowego była duża w siarze świń (2,6–3,1%), a znacznie zmalała w mleku (1,8%). Mała zawartość kwasu linolenowego w siarze tych zwierząt (0,3% w 2–3 dniu po porodzie) stopniowo wzrastała w okresie laktacji aż do 0,8% w trzecim miesiącu po porodzie.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 16 listopada 2012 11:08 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 26 kwietnia 2022 13:48 |