Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of different varroacides on the acidity of winter stores and honey stores (Wpływ różnych warroacydów na kwasowość zapasów zimowych oraz miodu)

Opis bibliograficzny

The effect of different varroacides on the acidity of winter stores and honey stores (Wpływ różnych warroacydów na kwasowość zapasów zimowych oraz miodu). [AUT.] GRZEGORZ BORSUK, KRZYSZTOF OLSZEWSKI, JERZY PALEOLOG, ANETA J. STRACHECKA, MAGDALENA GRYZIŃSKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2012 Vol. 30 Nr 1 s. 11-16, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.2478/v10083-012-0002-4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2012
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The aim of the study was to assess the effect of selected varroacides on the pH of winter honey stores, spring honey stores, and summer honey stores. With this aim, five groups, each consisting of five colonies, were established. The control group was composed of colonies that were not treated for varrosis. The other groups were treated with oxalic acid, formic acid, Apivarol, and Bee Vital Hive Clean, respectively. The acidity of honey stores was determined with the testo 205 pH-meter. In each colony, pH of centrifuged samples of the winter honey stores, and spring and summer honey was measured in triplicate. Oxalic acid was found to lower the pH of the winter honey stores significantly (control: pH = 3.65, winter honey stores: pH = 3.29) and of the spring honey (control pH = 3.87, spring honey pH = 3.73). Formic acid significantly decreased the pH of the summer honey (control pH = 3.73, summer honey pH = 3.56). Apivarol and Bee Vital Hive Clean did not exhibit any significant impact on the pH of the winter honey stores or honey.

Polski:

W czterech grupach, każda po 5 rodzin pszczelich, porównano wpływ warroacydów – apiwarolu, Bee Hive Vital Clean, kwasu szczawiowego i kwasu mrówkowego – na pH zapasu zimowego (cukier), zapasów miodu wiosennego oraz zapasów miodu letniego. W piątej (kontrolnej) grupie (n = 5) warroacydów nie stosowano. Kwas szczawiowy obniżył pH zapasu zimowego (kontrola pH = 3,65, zapas zimowy pH = 3,29) i pH zapasów miodu wiosennego (kontrola pH = 3,87, miód wiosenny pH = 3,73). Kwas mrówkowy obniżył tylko pH zapasów miodu letniego (kontrola pH = 3,73, miód letni pH = 3,56). Podanie Apiwarolu i Bee Hive Vital Clean nie miało wpływu na pH zapasu zimowego, pH miodu wiosennego oraz pH zapasów miodu letniego.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 28596) wydawnictwo ciągłe #28596
PBN ID (hist.): 28596

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 listopada 2012 11:18
Ostatnia aktualizacja:26 kwietnia 2022 12:40

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się