Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of aloe preparation on the level of biochemical indices of blood and tissue composition of female turkeys (Wpływ preparatu aloesowego na poziom wskaźników biochemicznych krwi oraz skład chemiczny tkanek indyczych)

Opis bibliograficzny

Effect of aloe preparation on the level of biochemical indices of blood and tissue composition of female turkeys (Wpływ preparatu aloesowego na poziom wskaźników biochemicznych krwi oraz skład chemiczny tkanek indyczych). [AUT.] KATARZYNA OGNIK, MALWINA MERSKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2012 Vol. 30 Nr 1 s. 33-45, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.2478/v10083-012-0005-1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2012
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem podjętych badań było określenie wpływu preparatu aloesowego dodawanego do wody pitnej dla indyczek na poziom wskaźników biochemicznych krwi oraz skład chemiczny tkanek. Badania przeprowadzono na 160 indyczkach typu średniociężkiego BUT 9, podzielonych na cztery grupy doświadczalne. Każda grupa liczyła po 40 indyczek (dwa powtórzenia, w każdym po 20 sztuk). Ptaki utrzymywano od 6 do 16 tygodnia życia w kojcach, na ściółce ze słomy. Grupa I stanowiła grupę kontrolną (A-O), otrzymującą do picia wodę bez dodatków doświadczalnych. Indyczkom z grup A-1, A-2, A-3 dodawano do wody wyciąg z aloesu. W doświadczaniu zastosowano następujący sposób dawkowania preparatu: 0,35 ml/kg m.c./dzień dla grupy A-1, 0,70 ml/kg m.c./dzień dla grupy A-2 oraz 1,40 ml/kg m.c./dzień dla grupy A-3. Preparat aplikowano zwierzętom do wodypitnej przez 28 dni. Potem nastąpiła dwutygodniowa przerwa w suplementacji, podczas której indyczki wszystkich grup otrzymywały jedynie czystą wodę. Po przerwie zwierzęta ponownie dostawały wodę z preparatem aloesowym w identycznych dawkach jak na początku eksperymentu. Pod koniec 4, 6 i 10 tygodnia obserwacji z żyły skrzydłowej ptaków pobrano krew do badań biochemicznych i oznaczono: AST, ALT, ALP, TP, GLU, CHOL, HDL, TG, makroelementy (K+, Na+, Ca+2, Mg+2). Po zakończonym odchowie (16 tydzień życia) prowadzono ubój i uproszczoną dysekcję. Określono skład chemiczny mięsa w próbkach mięśni piersiowych, udowych, podudzia i w wątrobie. Rezultaty badań wskazują, iż dodatek różnych dawek preparatu z aloesu wpłynął na obniżenie poziomu cholesterolu, aktywności enzymów AST, ALT i ALP oraz zwiększenie udziału frakcji HDL cholesterolu we krwi ptaków. Spowodował spadek zawartości potasu we krwi oraz zwiększenie koncentracji wapnia w tkankach oraz wpłynął na skład chemiczny mięśni i wątroby indyczek, powodując zmniejszenie zawartości suchej masy, białka w tkankach nóg oraz tłuszczu w wątrobie.

Angielski:

The aim of this study was to establish the effect of an aloe preparation administered to drinking water for turkey hens on levels of biochemical indices of their blood and chemical composition of their tissues. The study was conducted with 160 turkey hens of medium-heavy BUT 9 type divided into four experimental groups. Each group included 40 turkey hens (two replications, 20 birds each). The birds were kept since the 6th till the 16th weeks of life in pens, on straw litter. Group I served as the control (A-O), where the birds received drinking water without experimental additives. The turkey hens from experimental groups (A-1, A-2, A-3) received an aloe preparation with drinking water. The preparation was dosed as follows: 0.35 ml/kg b.w./day in group A-1, 0.70 ml/kg b.w./day in group A-2, and 1.40 ml/kg b.w./day in group A-3. The analyzed preparation was administered to the birds in drinking water for 28 days. After four weeks of its administration, a two-week break was made in supplementation, during which the turkey hens of all groups received only pure water. After this break, the birds were again administered the aloe preparation in identical doses as at the beginning of the experiment. At the end of weeks 4, 6 and 10 of observation, blood was sampled from the brachial vein of the birds for biochemical analyses that included determinations of: AST, ALT, ALP, TP, GLU, CHOL, HDL, TG, and macroelements (K+, Na+, Ca+2, Mg+2). After completed rearing (16th week of life), the birds were slaughtered and simplified dissection was performed. Chemical composition of meat was determined in samples of breast, thigh, shank muscles and in liver. The obtained results demonstrate that the addition of various doses of the aloe preparation affected a decrease in cholesterol level and activities of AST, ALT and ALP enzymes, and an increase in the HDL fraction of cholesterol in blood of the birds. It additionally resulted in a diminished blood level of phosphorus and an increased calcium concentration in tissues. The applied addition of aloe was also observed to influence the chemical composition of muscles and liver of turkey hens, as it reduced the content of dry matter and protein in leg tissues and the content of fat in liver.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 28599) wydawnictwo ciągłe #28599
PBN ID (hist.): 28599

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 listopada 2012 11:51
Ostatnia aktualizacja:26 kwietnia 2022 12:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się