Influence of linseed oil on content of the fatty acids in feed mixtures and muscles of turkey hens and blood profile lipids (Wpływ oleju lnianego na zawartość kwasów tłuszczowych w paszy i mięśniach indyczek oraz profil lipidowy krwi)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The objective of the study was to evaluate the use of linseed oil to feed turkey hens and its impact on the change in the fatty acids profile of feed and, consequently, in the muscle (growth of fatty acids of n-3), as well as on the improvement of the indices of the blood lipid profile (decrease of total cholesterol and triglycerides and increase in HDL-cholesterol fraction). The experiment was carried out on 240 turkey hens of Big 6 line (aged from 1 up to 16 weeks). The birds were assigned to 2 groups, 120 turkeys each. Turkey hens from group I received a soybean oil addition to a feed mixture. In group II, the source of fat was linseed oil. In the 15th week of rearing the birds, their blood was sampled for the analysis of lipid markers, whereas in the 16th week the birds were slaughtered and samples of their breast and thigh muscles were collected for analyses of fat and cholesterol contents and fatty acids profile. The obtained results indicate that in the turkey hens receiving the linseed oil addition the content of fat and cholesterol decreased in both breast and high muscles, compared to the birds fed the feed mixtures containing soybean oil. An increase in the contribution of n-3 family fatty acids, especially of α-linolenic acid (the source of which was linseed oil), in the feed mixtures for turkey hens also caused a significant increase in the content of this acid in breast and thigh muscles. The addition of linseed oil was also observed to contribute to a reduced triacylglycerols content in the blood plasma of the birds.
Celem pracy była ocena zastosowania oleju lnianego w paszy dla indyczek w aspekcie jego wpływu na zmianę profilu kwasów tłuszczowych w paszy, a w konsekwencji w mięśniach (wzrost zawartoś ci kwasów z rodziny n-3), a także na poprawę wskaźników gospodarki lipidowej krwi (obniżenie zawartości cholesterolu ogólnego, triacylogliceroli i wzrost zawartości frakcji HDL-cholesterolu). Doświadczenie przeprowadzono na 240 indyczkach typu Big 6 (od 1 do 16 tygodnia życia). Ptaki podzielono na dwie grupy, po 120 sztuk w każdej. Indyczki należące do grupy I otrzymywały olej sojowy dodany do mieszanki paszowej. Źródłem tłuszczu dla grupy II był olej lniany. W 15 tygodniu odchowu od ptaków pobrano krew do analizy na zawartość wskaźników lipidowych, natomiast w 16 tygodniu ptaki ubito i pobrano mięśnie piersiowe i ud do analizy zawartości tłuszczu, cholesterolu i profilu kwasów tłuszczowych. Uzyskane wyniki wskazują, że u indyczek otrzymują cych w paszy dodatek oleju lnianego zmniejszyła się zawartość tłuszczu i cholesterolu zarówno w mięśniach piersiowych, jak i ud, w porównaniu z ptakami, które były żywione mieszankami z olejem sojowym. Wzrost zawartości kwasów z rodziny n-3, a konkretnie α-linolenowego (którego źródłem był łolej lniany) w mieszankach dla indyczek spowodował równie żistotny wzrost zawartości tego kwasu w mięśniach piersiowych i ud. Dodatek oleju lnianego przyczynił się także do zmniejszenia zawartości triacylogliceroli w osoczu krwi ptaków.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 12 kwietnia 2013 15:15 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 27 kwietnia 2022 15:05 |