Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of linseed oil on selected parameters of blood and production performance of turkey hens (Wpływ oleju lnianego na wybrane wskaźniki krwi oraz efekty produkcyjne indyczek)

Opis bibliograficzny

Influence of linseed oil on selected parameters of blood and production performance of turkey hens (Wpływ oleju lnianego na wybrane wskaźniki krwi oraz efekty produkcyjne indyczek). [AUT.] KATARZYNA OGNIK, ANNA CZECH, IWONA SEMBRATOWICZ, MONIKA LASZEWSKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2012 Vol.30 Nr 4 s. 76-83, bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.2478/v10083-012-0034-9
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2012
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

The aim of this study was to compare the effectiveness of introducing soybean or linseed oil to feed mixtures for turkey hens based on the evaluation of their production effects and changes in their selected blood parameters. The experiment was carried out on 240 turkey hens of Big 6 line, aged from 1 up to 16 weeks. The birds were assigned to two groups, 120 turkeys each. Turkey hens from group I received a soybean oil addition to their feed mixtures, while the source of fat to birds from group II was linseed oil. In the 15th week of turkey hens rearing, their blood was sampled and hematological parameters (the number of WBC and RBC, Ht value and Hb concentration) as well as the levels of selected anti- and pro-oxidative parameters were determined. After the rearing, the birds were slaughtered, and their carcasses were subjected to slaughter analysis. The results obtained indicate that the application of linseed oil as the source of fat improved the rearing effects of turkey hens only to a slight extent, and effected beneficial changes in the parameters of antioxidative defense (increase of the total anti-oxidative potential, FRAP). In the turkey hens receiving linseed oil, a significant decrease in the concentration of MDA and H2O2 was recorded additionally, which indicates the inhibiting influence of this additive on the intensiveness of lipid peroxidation process.

Polski:

Celem badań było porównanie efektywności wprowadzenia do paszy dla indyczek oleju sojowego lub lnianego na podstawie oceny efektów produkcyjnych oraz wybranych wskaźników krwi. Doświadczenie przeprowadzono na 240 indyczkach typu Big 6 (od 1 do 16 tygodnia życia). Ptaki podzielono na dwie grupy po 120 sztuk w każdej. Indyczki należące do grupy I otrzymywały olej sojowy do mieszanki paszowej, zaś źródłem tłuszczu dla ptaków z grupy II byłolej lniany. W 15 tygodniu odchowu indyczek pobrano krew, w której oznaczono wskaźniki hematologiczne (liczba WBC i RBC, wartość Ht oraz stężenie Hb), a także poziom wybranych parametrów anty- i prooksydacyjnych. Po zakończonym odchowie ptaki ubito, a tuszki poddano analizie rzeźnej. Uzyskane wyniki wskazują, że zastosowanie oleju lnianego jako źródła tłuszczu nieznacznie poprawiło efekty odchowu indyczek oraz wpłynęło korzystnie na kształtowanie się parametrów obrony antyoksydacyjnej (wzrost całkowitego potencjału antyoksydacyjnego FRAP). U indyczek otrzymujących olej lniany zanotowano także istotne obniżenie koncentracji MDA oraz H2O2, co wskazuje na hamujący wpływ tego dodatku na intensywność procesu peroksydacji lipidów.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 30143) wydawnictwo ciągłe #30143
PBN ID (hist.): 30143

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 kwietnia 2013 15:34
Ostatnia aktualizacja:27 kwietnia 2022 10:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się