Milk-yield and the relationship between the fat and protein content of milk from cows fathered by bulls from different countries (Wydajność mleka i relacje między zawartością tłuszczu i białka w mleku krów po buhajach z różnych krajów)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The milk yield, the composition and the relationships between the protein and fat content in milk during three lactation periods over 305 days in 1790 Holstein-Friesian black and white cows fathered by bulls from Poland, Holland, Germany, USA and Canada were compared. It was shown that those cows which had been fathered by bulls from the USA showed the highest milk yield during three lactation periods and also significantly the lowest fat content in the milk. They were also characterised by the lowest significant difference between the fat and protein content in the milk (DFP) and the highest relationship of protein to fat in milk (PFR) during three lactation periods. Over three consecutive lactations, the highest protein content was found in the milk of cows which had been fathered by Dutch bulls, while the lowest protein content was to be found in the milk from cows which had been fathered by bulls from the USA. The highest frequency of cows giving milk with a fat content equal to, or lower than, the protein content was found in cows which had themselves been fathered by bulls from the USA; the lowest was in the animals fathered by Canadian bulls. The unfavourable (i.e. the highest) difference between the fat and protein content (DFP) and the least favourable relationship between the protein and fat content (PFR) in the milk, during the three lactation periods, was found in the milk from those cows which had been fathered by Canadian bulls, whereas the best DFP and the most favourable PFR was found in the milk from cows which had been fathered by bulls from the USA.
Porównano wydajność i skład mleka oraz relacje między zawartością tłuszczu i białka w mleku w trzech 305-dniowych laktacjach 1790 krów holsztyńsko-fryzyjskich odmiany czarno-białej po buhajach z Polski, Holandii, Niemiec, USA, Francji i Kanady. Wykazano, że krowy po rozpłodnikach z USA uzyskały najwyższą wydajność mleka w trzech laktacjach, przy istotnie najniższej zawartości tłuszczu w mleku oraz cechowały się istotnie najmniejszą różnicą między zawartością tłuszczu i białka w mleku (RTB) i najwyższym stosunkiem białka do tłuszczu (SBT) w trzech laktacjach. Stwierdzono największą zawartość białka w mleku krów po rozpłodnikach holenderskich, najmniejszą zaś w mleku po buhajach z USA w trzech kolejnych laktacjach. Największą częstość występowania krów dających mleko o zawartości tłuszczu równej i mniejszej od zawartości białka wykazano u krów po buhajach z USA, najmniejszą zaś u zwierząt po buhajach z Kanady. Niekorzystną (największą) różnicą między zawartością tłuszczu a zawartością białka (RTB) oraz najmniej korzystnym stosunkiem zawartości białka do tłuszczu (SBT) w mleku w trzech laktacjach cechowało się mleko krów po buhajach z Kanady, natomiast najlepszą RTB i najkorzystniejszym SBT mleko krów po buhajach z USA.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 12 kwietnia 2013 15:40 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 27 kwietnia 2022 10:07 |