Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of the variety of linseed and its form (rolled or extruded) in dairy cow diets on nutrient digestibility (Wpływ odmiany lnu i formy nasion lnu (gniecione lub ekstrudowane) w dawkach dla krów mlecznych na strawność składników pokarmowych)

Opis bibliograficzny

Effect of the variety of linseed and its form (rolled or extruded) in dairy cow diets on nutrient digestibility (Wpływ odmiany lnu i formy nasion lnu (gniecione lub ekstrudowane) w dawkach dla krów mlecznych na strawność składników pokarmowych). [AUT.] JAN MATRAS, RENATA KLEBANIUK, EDYTA KOWALCZUK-VASILEV, MACIEJ BĄKOWSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013 Vol.31 Nr 2 30-38, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

Digestibility studies were carried out on the influence of two linseed varieties: traditional (Szafir, high linolenic acid C18:3) and Amon variety (high linoleic acid C18:2) fed in 2 forms (rolled or extruded) on digestibility of the diet of cows fed in the dry and lactation periods. Linseed contained 3 or 6% of the diet dry matter in dry (3rd week previous to parturition) and lactation (10th week after calving) periods, respectively. The study was conducted on Polish Holstein-Friesian cows, 4 heads in each treatment. Apparent digestibility coefficients of diet nutrients, namely total organic matter, total protein, crude fiber, ether extract and nitrogen-free extract were determined. No influence of the investigated linseed varieties on the feed intake or diet digestibility, given both to the dry (3%) and lactating cows (6% diet dry matter), was noted. Also, the form of linseed (rolled or extruded) did not significantly influence the feed intake or digestibility of the organic matter. However, it had an impact on crude protein and crude fiber digestibility when 6% of linseed (lactation period) was fed. Linseed in the rolled form decreased (p ≤ 0.05), whereas linseed extrudate increased (p ≤ 0.05) digestibility coefficients of these nutrients.

Polski:

Przeprowadzono badania strawnościowe nad wpływem dwóch odmian lnu – tradycyjnej (Szafir), o wysokim poziomie kwasu linolenowego (C18:3) i odmiany Amon, o wysokim poziomie kwasu linolowego (C18:2) – a także nad wpływem formy podawania tych nasion na strawność dawek pokarmowych u krów skarmianych w okresie zasuszenia i laktacji. Len stanowił 3 lub 6% suchej masy dawki, odpowiednio w okresie zasuszenia (3. tydzień poprzedzający poród) i laktacji (10. tydzień po wycieleniu). Badanie przeprowadzono na krowach rasy polskiej holsztyń-sko-fryzyjskiej (8 krów w każdej kombinacji doświadczalnej). Określono współczynniki strawności pozornej: całkowitej dla masy organicznej, białka ogólnego, włókna surowego i związków bezazotowych wyciągowych (BAW). Nie stwierdzono wpływu żadnej z odmian na pobieranie paszy ani też na strawność składników pokarmowych dawek podawanych zarówno krowom zasuszonym (3%), jak i krowom w laktacji (6%). Również forma podawanego lnu (len gnieciony lub ekstrudowany) nie wpłynęła istotnie na pobranie paszy i strawność masy organicznej. Jednak po zastosowaniu 6-procentowego dodatku lnu (okres laktacji) zanotowano wpływ formy lnu na strawność białka ogólnego i włókna surowego. Len w formie gniecionej obniżył współczynnik strawności tych składników pokarmowych (p≤ 0,05), podczas gdy ekstrudat lnu go podwyższył (p ≤ 0,05).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 32213) wydawnictwo ciągłe #32213
PBN ID (hist.): 32213

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 marca 2014 16:53
Ostatnia aktualizacja:22 kwietnia 2022 15:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się