Effect of inulin extraction method and level in growing-finishing pig diets on performance, carcass traits and nutrients digestibility (Wpływ metody ekstrakcji i poziomu inuliny w mieszankach dla tuczników na efekty produkcyjne, wartość rzeźną tusz oraz strawność składników pokarmowych)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The effectiveness of fatteners` diet supplementation with three levels of inulin (10, 20 and 30 g/kg mixture) obtained from water or water-alcohol extraction was assessed. The studies included 140 crossbred pigs (PL × PLW) × Duroc of 25 ±0.5 kg initial body weight. The animals were assigned into 7 treatment groups, whose diets, besides the control, comprised different contents of inulin (10, 20 and 30 g) as water extracts (II, III and IV) or water-alcohol extracts (V, VI, VII). Fatteners’ performance, carcass traits and nutrient digestibility were evaluated during two fattening periods (grower and finisher) as well as at slaughter. Dietary inclusion of 20 g waterextracted inulin or 30g water-alcohol extracts improved the daily weight gain throughout the whole fattening period (p ≤ 0.05). The fatteners from these groups showed the best feed conversion, too. Generally, no significant correlations were reported between the extraction method and the studied traits, whereas a different inulin level affected the daily weight gain, feed intake or crude fiber digestibility.
Oceniono efektywność dodatku 3 dawek inuliny (10, 20 i 30 g/kg mieszanki) pochodzącej z ekstrakcji wodnej lub wodno-alkoholowej w mieszankach dla tuczników. Eksperyment obejmował 140 świń mieszańców (wbp × pbz) × duroc o początkowej masie ciała 25,0 ±0,5 kg. Zwierzęta podzielono na 7 grup, gdzie oprócz kontroli zastosowano różny udział inuliny (10, 20 i 30 g) pochodzącej z ekstrakcji wodnej (grupa II, III i IV) lub wodno-alkoholowej (grupa V, VI i VII). Oszacowano efekty produkcyjne, wartość rzeźną tusz oraz strawność składników pokarmowych w dwóch okresach tuczu (grower i finiszer) oraz przy uboju. Zastosowanie 20 g inuliny z wyciągu wodnego lub 30 g wyciągu wodno-alkoholowego zwiększyło przyrosty dzienne w odniesieniu do całego okresu tuczu (p≤ 0,05). Tuczniki z tych grup charakteryzowały się również najlepszym wykorzystaniem paszy. Generalnie nie odnotowano istotnych zależności pomiędzy metodą ekstrakcji a badanymi cechami, podczas gdy różny poziom inuliny wpłynął na dzienne przyrosty, pobranie paszy oraz strawność włókna surowego.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 11 marca 2014 17:37 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 22 kwietnia 2022 12:28 |