Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The influence of protein-xanthophyll concentrate of alfalfa on growth performance and carcass value of growing-finishing pigs (Wpływ dodatku koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny na efekty produkcyjne i wartość rzeźną tusz tuczników)

Opis bibliograficzny

The influence of protein-xanthophyll concentrate of alfalfa on growth performance and carcass value of growing-finishing pigs (Wpływ dodatku koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny na efekty produkcyjne i wartość rzeźną tusz tuczników). [AUT.] KRZYSZTOF PIETRZAK, EUGENIUSZ R. GRELA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013 Vol.31 Nr 3 10-17, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

The protein-xanthophyll concentrate obtained from alfalfa is characterized by a high content of protein and biologically active components. The objective of the present study was to determine the influence of protein-xanthophyll concentrate supplement to the diet on pig growth performance, feed conversion ratio, nutrient digestibility, slaughter traits and carcass value of growing-finishing pigs. The study was carried out on 105 growing – finishing pigs of ♀ PLW ´♂ Neckar breed allocated into three experimental groups: C – control, E1 with dietary supplement of 1.5% alfalfa concentrate and E2 – with 3% dietary addition of alfalfa concentrate. Fatteners were slaughtered at 115 or 145 kg body weight. Group E2 showed a marked improvement in digestibility of crude protein and ether extract during the growing period and crude protein in the finishing period (p ≤ 0.05). The loin eye area from the fatteners slaughtered at 115 kg of live weight was larger by 2.5 cm2 and by 3.8 cm2 (p ≤ 0.05), respectively in groups E1 and E2 as compared to control, whereas the animals slaughtered at 145 kg BW had a larger loin eye area by 1.5 cm2 and by 1.8 cm2 (p ≤ 0.05). The components of a protein-xanthophyll concentrate of alfalfa contributed to a significant increase of liver weight.

Polski:

Koncentrat białkowo-ksantofilowy jest otrzymywany z lucerny, charakteryzuje się dużą zawartością białka i składników biologicznie czynnych. Celem badań było określenie wpływu koncentratu białkowo-ksantofilowego na wyniki produkcyjne tuczników, strawność składników pokarmowych, wydajność rzeźną oraz jakość tuszy. Doświadczenie przeprowadzono na 105 tucznikach wbp × Neckar, podzielonych na trzy grupy: C – kontrolna, E1 – doświadczalna 1 otrzymująca dodatek 1,5% koncentratu z lucerny i E2 – doświadczalna 2 otrzymująca dodatek 3% koncentratu z lucerny. Tuczniki ubijano przy 115 i 145 kg masy ciała. W grupie E2 odnotowano wyraźną poprawę strawności białka i tłuszczu surowego w okresie grower oraz samego białka surowego w okresie finiszer (p≤ 0,05). Powierzchnia oka polędwicy tuczników ubijanych przy 115 kg masy ciała z grup doświadczalnych E1 i E2 była większa niż w grupie kontrolnej odpowiednio o 2,5 cm 2 i 3,8 cm 2 (p≤ 0,05), natomiast tuczników ubijanych przy 145 kg masy ciała o 1,5 cm 2 i 1,8 cm 2 (p≤ 0,05). Składniki koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny istotnie przyczyniają się do zwiększenia masy wątroby.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 32217) wydawnictwo ciągłe #32217
PBN ID (hist.): 32217

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 marca 2014 17:43
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 12:29

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się