Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quantitative and qualitative analysis of live sheep production from mass breeding system. Part II. Slaughter value of live sheep and the analysis of conditions of the functioning of the sheep breeding sector (Ilościowa i jakościowa analiza produkcji owczego żywca rzeźnego z chowu masowego. Cz. II. Wartość rzeźna żywca owczego i analiza uwarunkowań funkcjonowania sektora owczarskiego)

Opis bibliograficzny

Quantitative and qualitative analysis of live sheep production from mass breeding system. Part II. Slaughter value of live sheep and the analysis of conditions of the functioning of the sheep breeding sector (Ilościowa i jakościowa analiza produkcji owczego żywca rzeźnego z chowu masowego. Cz. II. Wartość rzeźna żywca owczego i analiza uwarunkowań funkcjonowania sektora owczarskiego). [AUT.] MARCIN LIŚKIEWICZ, TOMASZ M. GRUSZECKI, MONIKA GREGUŁA-KANIA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013 Vol.31 Nr 3 18-26, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

The present paper continues the analysis of the conditions of live sheep production presented in Part I and focuses on the evaluation of the slaughter value of lambs. The slaughter value analysis of lambs produced in Poland was performed studying the quantitative and qualitative traits. The obtained results and those from previous researches served as a basis for SWOT analysis that allowed for an overall assessment of opportunities and threats of the functioning of the Polish sheep industry within the whole agricultural production system. The slaughter analysis indicates good quality of lamb carcasses produced in Lublin. The results indicate a number of weaknesses and threats which are obviously negative for the Polish sheep production sector but the present authors think that the strengths make the true potential of the sheep farming sector. Numerous points may be improved through all sorts of organizational decisions and administrative practices. An increase in the sheep population in Poland could also be beneficial contributing to active protection of the agricultural land against degradation. It is well known that we are losing vast areas of prime farmland and therefore, the sustainability of our farmland is a true challenge for the present and future landowners, while small ruminants, mainly sheep, are very useful in such situations. It should be stated that the activities initiated to improve the Polish sheep farming situation are arduous and require full commitment of both producers as well as state-run and selfgoverning institutions engaged in these problems. It seems, though, that steady and consistent efforts are the key to improve the situation in the sheep production not only in the Lublin region but in all Poland as well.

Polski:

Kontynuując analizę uwarunkowań produkcji żywca jagnięcego rozpoczętą w części I, w niniejszym opracowaniu oceniano wartość rzeźną jagniąt. Uzyskane wyniki uzupełnione rezultatami badań wcześniejszych dały podstawę do wykonania analizy SWOT, która pozwoliła kompleksowo ocenić szanse i zagrożenia funkcjonowania owczarstwa polskiego w całości produkcji rolniczej. Wyniki analizy rzeźnej wskazują na dobrą jakość tuszek jagnięcych produkowanych na Lubelszczyźnie, ale liczne słabe strony i zagrożenia polskiego owczarstwa nie sprzyjającego rozwojowi. Wiele punktów można poprawić działaniami organizacyjnymi i decyzjami administracyjnymi. Zwiększenie pogłowia owiec w kraju byłoby również korzystne ze względu na możliwości chronienia przestrzeni rolniczej przed degradacją. Znaczne obszary Polski wyłączone są bowiem z użytkowania rolniczego, co stwarza nowe wyzwania przed ich właścicielami, a małe przeżuwacze, w naszych warunkach głównie owce, mogą być niezwykle przydatne w takich przypadkach. Należy stwierdzić, że działania mające na celu poprawę sytuacji w owczarstwie krajowym nie są łatwe i wymagają pełnego zaangażowania zarówno samych producentów, jak i instytucji państwowych oraz samorządowych działających na rzecz rolnictwa. Wydaje się jednak, że konsekwentne działania w tym zakresie są realną szansą poprawy sytuacji w polskim owczarstwie nie tylko na Lubelszczyźnie, ale również na terenie całego kraju.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 32218) wydawnictwo ciągłe #32218
PBN ID (hist.): 32218

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 marca 2014 17:46
Ostatnia aktualizacja:25 kwietnia 2022 10:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się