Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analysis of the quality pork obtained from carcasses fatteners of Polish Landrace and Pulawska breed (Analiza jakości mięsa pozyskanego z tusz tuczników rasy polskiej białej zwisłouchej oraz puławskiej)

Opis bibliograficzny

Analysis of the quality pork obtained from carcasses fatteners of Polish Landrace and Pulawska breed (Analiza jakości mięsa pozyskanego z tusz tuczników rasy polskiej białej zwisłouchej oraz puławskiej). [AUT.] MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC, KAROLINA KASPRZAK, EWA SKRZYPCZAK, MARCIN HAŁABIS. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013 Vol.31 Nr 4 1-7, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

The aim of the research was the analysis of the physicochemical and sensory quality of pork. The research material consisted of 40 fatteners Polish Landrace and Pulawska breeds from a family farm in the Lublin region. The studies determined the influence of the breed on tissue composition of ham, loin and neck. The experimental materials were samples obtained from ham and loin in laboratory tests. In these elements the attributes allowing to assess the technological and sensory quality were determined. The obtained results show that the meat fatteners of both breeds were characterized by a high technological quality. However, better sensory quality was characteristic of the meat obtained from carcasses of Pulawska breed pigs.

Polski:

Celem badań była analiza fizykochemiczna i sensoryczna jakości mięsa wieprzowego. Materiał badawczy stanowiło 40 tusz tuczników rasy puławskiej oraz polskiej białej zwisłouchej utrzymywanych w gospodarstwie rodzinnym na terenie Lubelszczyzny. W badaniach określono wpływ rasy na skład tkankowy szynki, polędwicy oraz karkówki. Do badań laboratoryjnych pobrano próby szynki oraz polędwicy, które poddano ocenie jakości technologicznej oraz sensorycznej. Uzyskane wyniki dowodzą, że mięso tuczników obu ras charakteryzuje się wysoką jakością technologiczną. Natomiast lepszą jakością sensoryczną cechuje się mięso pozyskane z tusz tuczników rasy puławskiej.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 32224) wydawnictwo ciągłe #32224
PBN ID (hist.): 32224

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 marca 2014 17:59
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 10:29

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się