Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effectiveness of mineral-vitamin supplement to complementary feed mixture for dairy cattle nutrition (Efektywność stosowania dodatku mineralno-witaminowego do mieszanki uzupełniającej w żywieniu krów mlecznych)

Opis bibliograficzny

Effectiveness of mineral-vitamin supplement to complementary feed mixture for dairy cattle nutrition (Efektywność stosowania dodatku mineralno-witaminowego do mieszanki uzupełniającej w żywieniu krów mlecznych). [AUT.] RENATA KLEBANIUK, MACIEJ BĄKOWSKI, MAGDALENA OLCHA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013 Vol.31 Nr 4 14-23, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

The objective of the present study was to evaluate the effect of the commercial complementary feedstuff inclusion into dairy cow nutrition on milk yield and quality. The studies were carried out in a specialized farm for 24 months. The research involved the cows with daily milk production exceeding 20 kg which, having obtained the intended milk yield, were selected successively on the basis of analogues into two treatment groups: control (C) and experimental (E). The experimental factor was a commercial mixture supplement (MS) incorporated into a TMR fed to the E cow group. During the study, the composition, quality and nutritional value of the administered feedstuffs (every 2 months) as well as the yield, composition and quality of cow milk (once a month) were analyzed. The present research indicated a significantly increased milk production efficiency of the cows fed a diet with MS addition of 50 g/day/animal at lactation. The application of the experimental mixture reduced the somatic cell counts (SCC) in milk by ca. 25%. Feed additive inclusion at the amount of 50 g daily per lactating animal is recommended to promote the cow health state, especially the mammary gland, and thus, to improve quality of the obtained milk.

Polski:

Celem badań była ocena wpływu zastosowania komercyjnego dodatku mineralnowitaminowego do mieszanki uzupełniającej w żywieniu krów mlecznych, na wydajność, skład i jakość mleka. Badania przeprowadzono w gospodarstwie specjalistycznym, w okresie 24 miesięcy. Do badań wykorzystano krowy o wydajności powyżej 20 kg/dz., które na zasadzie analogów dobierano sukcesywnie, wraz z uzyskaniem oczekiwanej wydajności, do dwóch grup doświadczalnych: kontrolnej (K) oraz eksperymentalnej (E). Czynnikiem doświadczalnym był wprowadzony do TMR-u dla krów grupy E dodatek uzupełniający (MS). W czasie trwania badań oceniono skład, jakość i wartość pokarmową skarmianych pasz (co 2 miesiące) oraz wydajność, skład i jakość mleka krów (raz w miesiącu). W przeprowadzonych badaniach stwierdzono istotny wzrost wydajności krów otrzymujących w okresie laktacji dodatek mieszanki uzupełniającej MS w ilości 50 g/dz./szt. Stosowanie doświadczalnej mieszanki uzupełniającej ograniczyło liczbę komórek somatycznych w mleku o około 25%. Dodatek mieszanki uzupełniającej MS w ilości 50 g/dz./szt. do dawek dla krów podczas laktacji może być polecany jako pozytywnie wpływający na zdrowotność krów, a zwłaszcza wymienia, a tym samym poprawiający jakość pozyskiwanego mleka.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 32226) wydawnictwo ciągłe #32226
PBN ID (hist.): 32226

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 marca 2014 18:04
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 14:43

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się