Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) - biologia i uprawa (Chive (Allium schoenoprasum L.) – biology and cultivation)

Opis bibliograficzny

Szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) - biologia i uprawa (Chive (Allium schoenoprasum L.) – biology and cultivation). [AUT.] TERESA RODKIEWICZ. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2013 Vol. 23 Nr 4 19-27, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Szczypiorek jest bardzo rozpowszechnioną byliną cebulową, zróżnicowaną genetycznie w zależności od miejsca występowania. Roślina nie tworzy typowej cebuli, częścią użytkową są rurkowate, cienkie liście, które mają lekko ostry smak i łagodny aromat cebulowy, służą jako popularna przyprawa do potraw, wyrobów garmażeryjnych i mleczarskich. Zawierają znaczne ilości witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Szczypiorek tworzy wiązkowy system korzeniowy, podziemne, silnie skrócone kłącze, na którym w obrębie rośliny matecznej wyrastają pączki, dające początek nowym roślinom. Wzrost pączków prowadzi do podziału roślin matecznych; w okresie wegetacji zachodzi do 8 podziałów, w ich efekcie powstaje kępa złożona nawet z ponad 100 roślin połączonych kłączem. Podziały kończą się w okresie indukcji spoczynku fizjologicznego, którego termin i długość zależą głównie od temperatury i długości dnia. Szczypiorek można rozmnażać generatywnie, tworzy nasiona od drugiego roku uprawy, oraz wegetatywnie – przez podział kęp. Kępy po indukcji spoczynku wykorzystuje się do pędzenia, przy czym przed pędzeniem jesienią konieczne jest przerwanie spoczynku roślin, w późniejszym terminie zabiegi takie nie są konieczne.

Angielski:

Chive is a widely spread alliaceous perennial, geographically very diversified genetically. It does not form a typical bulb, but edible, slender, tubular leaves, of a slightly sharp taste and delicate oniony aroma. It is used as a popular seasoning in many food products. The leaves are a good source of vitamins, minerals and antioxidants. The plant is winter-hardy, drought tolerant, for high yields it requires properly fertilized soils. Chive forms a fibrous root system, a reduced underground rhizome, with buds on it, whose growth inside the mother plant gives rise to new plants and leads to vegetative divisions of the mother plant. During one vegetation period, up to 8 such divisions may occur, resulting in a formation of a clump with over 100 plants in it. Divisions are terminated during the induction of dorman cy, time and duration of which is mostly affected by temperature and photoperiod. Chive may be propagated generatively as it forms many seeds from the second year of growth, and vegetatively – by clump division. Clumps after the induction of dormancy may be used for forcing. Breaking of the rest period is necessary before autumn forcing, later such treatment is not necessary.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 33072) wydawnictwo ciągłe #33072
PBN ID (hist.): 33072

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 lipca 2014 12:44
Ostatnia aktualizacja:12 kwietnia 2022 14:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się