Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Lipoxygenase inhibitors and antioxidants from green coffee-mechanism of action in the light of potential bioaccessibility.

Opis bibliograficzny

Lipoxygenase inhibitors and antioxidants from green coffee-mechanism of action in the light of potential bioaccessibility. [AUT.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, MICHAŁ ŚWIECA, DARIUSZ DZIKI, IWONA KOWALSKA, ŁUKASZ PECIO, AGATA DURAK, ŁUKASZ SĘCZYK. Food Res. Int. 2014 Vol. 61 SI [recenzowany] 48-55, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodres.2014.05.002
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2014 Vol. 61 SI [recenzowany], 48-55
Rok: 2014
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Inhibition of lipoxygenase (LOXI) and antioxidant capacity of potentially bioaccessible, and bioavailable phytochemicals from different green coffee beans (GCB) were studied. The major compounds identified in the coffee samples were 5-caffeoylquinic, 4-caffeoylquinic, 3-feruoylquinic and 5-feruoylquinic acids. The highest level of total phenolics was found in extract of GCB from Ethiopia, whereas the lowest in extract prepared from Kenyan GCB. Unexpectedly, digestion in vitro did not increase the total content of phenolic compounds. Potentially bioaccessible phenolics were bioavailable in vitro. All raw extracts demonstrated comparable LOXI activity (EC50 from 2.75 to 2.94 mg DW/mL). Water-extractable and potentially bioaccessible phytochemicals from all samples acted as competitive inhibitors of LOX. Interestingly, potentially bioavailable compounds from Kenyan GCB acted as acompetitive inhibitors, whereas in the other cases the mixed inhibition was found. Reducing powers of raw extracts from Kenyan, Columbian and Brazilian GCB were comparable (EC50 values averaged from 47.90 mg DW/mL to 53.44 mg DW/mL). The antiradical activity of raw extracts of GCB was relatively low; EC50 averaged from 151.48 mg DW/mL to 84.58 mg DW/mL for Ethiopian and Kenyan coffee, respectively. Digestion in vitro drastically increased both activities. Importantly, compounds able to prevent lipids against oxidation from all samples were characterized by high bioavailability in vitro. In conclusion, GCB consists excellent source of potentially bioaccessible and bioavailable compounds with multidirectional antioxidant activity. Particular attention should be paid to the results concerning the inhibition of LOX, because the associated action of LOX and free radicals is the underlying diseases of civilization.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 33130) wydawnictwo ciągłe #33130
PBN ID (hist.): 33130

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,818
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 sierpnia 2014 09:45
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się