Wpływ międzyplonów ścierniskowych oraz sposobu uprawy roli na jakość ziarna pszenicy jarej w krótkotrwałej monokulturze (Effect of stubble crops and tillage system on spring wheat grain quality in short-lived monoculture)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Badania przeprowadzono w latach 2011–2013 w GD Czesławice (woj. lubelskie) na glebie lessowej. Statyczne, dwuczynnikowe doświadczenie z monokulturą pszenicy jarej założono metodą split-plot w 5 powtórzeniach na poletkach o wielkości 27 m2. Czynnikiem pierwszego rzędu była regeneracja stanowiska w monokulturze poprzez uprawę międzyplonów ścierniskowych (gorczyca biała, facelia błękitna, mieszanka roślin strączkowych – bobik + wyka jara). Obiekt kontrolny stanowiły poletka bez międzyplonu. Drugim czynnikiem były dwa sposoby uprawy roli: płużny i bezpłużny (konserwujący). W ziarnie pszenicy jarej oznaczano zawartość: białka ogółem, tłuszczu surowego, glutenu mokrego, a także liczbę opadania, wskaźnik sedymentacji i gęstość ziarna. Dowiedziono, że międzyplony ścierniskowe przyczyniały się do poprawy parametrów decydujących o jakości ziarna pszenicy jarej. Najkorzystniejszy wpływ na jakość ziarna miał międzyplon ścierniskowy z gorczycy białej. Nieco mniejsze oddziaływanie na wyróżniki jakości ziarna stwierdzono w przypadku mieszanki strączkowej, a następnie facelii błękitnej. Regeneracyjna rola międzyplonów w krótkotrwałej monokulturze pszenicy jarej była równie skuteczna w warunkach płużnej uprawy roli, jak i uprawy konserwującej. Niezależnie od uprawy międzyplonów ścierniskowych sposób uprawy roli nie miał istotnego wpływu na jakość ziarna pszenicy jarej.
This study was conducted during the period 2011–2 013 at the Experimental Farm in Czesławice (Lubelskie Voivodeship) on loess soil. A static two-factor experiment on spring wheat monoculture cropping was set up as a split-plot des ign in 5 replicates in 27 m 2 plots. The first- order factor was regeneration of a monoculture stan d by growing stubble crops (white mustard, tansy phacelia, a mixture of legumes – faba bean + spring vetch). Plots without stubble crop were the control treatment. Two tillage systems: plough and ploughless (conservation) tillage, were the other experimental factor. The contents of total pr otein, crude fat and wet gluten as well as falling number, Zeleny sedimentation value and test weight were determined in spring wheat grain. The study proved that stubble crops had an effect on im proving the parameters determining the quality of spring wheat grain. The white mustard stubble cr op had the most beneficial influence on grain quality. The legume mixture was found to have a sli ghtly lower effect on the grain quality charac- teristics, followed by tansy phacelia. The regenera tive role of stubble crops in a short-term spring wheat monoculture was equally effective under both plough and conservation tillage conditions. Regardless of stubble cropping, tillage system did n ot have a significant effect on spring wheat grain quality.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 26 września 2014 09:39 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 kwietnia 2022 13:51 |