Evaluation of lean meat content in pigs obtained from different producers (Ocena mięsności tusz wieprzowych pochodzących od różnych producentów)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of the study was to evaluate the quality of pig carcasses in terms of their lean meat content, based on the example of pigs obtained from various producers in the south-eastern part of the Lublin voivodeship. The study was carried out in the Wrębiak-Witkowski meat processing plant (Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wrębiak-Witkowski Sp. z o.o.) in Tomaszów Lubelski, Poland. Half-carcasses are classified according to the EUROP system using a CGM (Capteur Gras/Maigre) apparatus by Sydel, operated by author ized and trained personnel. The lean meat content of the pigs obtained from different producers was characterized on the basis of the arithmetic mean (x), standard deviation (SD) and coefficient of variance (V%). The percentage distribution of each of the classes S, E, U, R, O, and P in the carcasses was analysed as well. Despite the high degree of genetic variation in pigs obtained from different producers, the average lean meat content observed in the study, ranging from 56.6 to 58.3%, can be assessed as very good, exceeding that obtained for the total pig population in Poland and approaching European standards. The high percentage of carcasses in classes S and E (93%) indicates that breeding is proceeding in a positive direction and that suitable breeds have been selected for commercial cross-breeding.
Celem pracy była ocena stanu jakościowego surowca wieprzowego w zakresie mięsności na przykładzie tuczników pochodzących od różnych producentów z południowowschodniej części województwa lubelskiego. Badania przeprowadzono w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego Wrębiak-Witkowski Sp. z o.o. w Tomaszowie Lubelskim. Klasyfikacja półtusz wieprzowych prowadzona jest tam według systemu EUROP za pomocą urządzenia CGM firmy Sydel. Charakterystykę mięsności tusz pochodzących od różnych producentów oparto na średniej arytmetycznej (x), odchyleniu standardowym (SD) i współczynniku zmienności (V%). Analizowano również procentowy rozkład tusz w poszczególnych klasach: S, E, U, R, O, P. Pomimo dużego zróżnicowania materiału genetycznego występującego u poszczególnych kontrahentów odnotowaną w niniejszej pracy średnią mięsność tuczników, wahającą się w przedziale 56,6–58,3%, można ocenić jako bardzo dobrą, przewyższającą mięsność uzyskiwaną w krajowym pogłowiu masowym i zbliżającą się do standardów europejskich. Wysoki udział tusz w klasach S i E (93%) świadczy o prawidłowym kierunku pracy hodowlanej i odpowiednim doborze ras w krzyżowaniu towarowym świń.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 20 stycznia 2015 16:25 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 21 kwietnia 2022 16:11 |