Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of lean meat content in pigs obtained from different producers (Ocena mięsności tusz wieprzowych pochodzących od różnych producentów)

Opis bibliograficzny

Evaluation of lean meat content in pigs obtained from different producers (Ocena mięsności tusz wieprzowych pochodzących od różnych producentów). [AUT.] BOGDAN SZOSTAK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013, Vol. 31 nr 4 68-76, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The aim of the study was to evaluate the quality of pig carcasses in terms of their lean meat content, based on the example of pigs obtained from various producers in the south-eastern part of the Lublin voivodeship. The study was carried out in the Wrębiak-Witkowski meat processing plant (Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wrębiak-Witkowski Sp. z o.o.) in Tomaszów Lubelski, Poland. Half-carcasses are classified according to the EUROP system using a CGM (Capteur Gras/Maigre) apparatus by Sydel, operated by author ized and trained personnel. The lean meat content of the pigs obtained from different producers was characterized on the basis of the arithmetic mean (x), standard deviation (SD) and coefficient of variance (V%). The percentage distribution of each of the classes S, E, U, R, O, and P in the carcasses was analysed as well. Despite the high degree of genetic variation in pigs obtained from different producers, the average lean meat content observed in the study, ranging from 56.6 to 58.3%, can be assessed as very good, exceeding that obtained for the total pig population in Poland and approaching European standards. The high percentage of carcasses in classes S and E (93%) indicates that breeding is proceeding in a positive direction and that suitable breeds have been selected for commercial cross-breeding.

Polski:

Celem pracy była ocena stanu jakościowego surowca wieprzowego w zakresie mięsności na przykładzie tuczników pochodzących od różnych producentów z południowowschodniej części województwa lubelskiego. Badania przeprowadzono w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego Wrębiak-Witkowski Sp. z o.o. w Tomaszowie Lubelskim. Klasyfikacja półtusz wieprzowych prowadzona jest tam według systemu EUROP za pomocą urządzenia CGM firmy Sydel. Charakterystykę mięsności tusz pochodzących od różnych producentów oparto na średniej arytmetycznej (x), odchyleniu standardowym (SD) i współczynniku zmienności (V%). Analizowano również procentowy rozkład tusz w poszczególnych klasach: S, E, U, R, O, P. Pomimo dużego zróżnicowania materiału genetycznego występującego u poszczególnych kontrahentów odnotowaną w niniejszej pracy średnią mięsność tuczników, wahającą się w przedziale 56,6–58,3%, można ocenić jako bardzo dobrą, przewyższającą mięsność uzyskiwaną w krajowym pogłowiu masowym i zbliżającą się do standardów europejskich. Wysoki udział tusz w klasach S i E (93%) świadczy o prawidłowym kierunku pracy hodowlanej i odpowiednim doborze ras w krzyżowaniu towarowym świń.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 33988) wydawnictwo ciągłe #33988
PBN ID (hist.): 33988

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 stycznia 2015 16:25
Ostatnia aktualizacja:21 kwietnia 2022 16:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się