Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej.

Opis bibliograficzny

Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej. [AUT.] LESZEK RACHOŃ, GRZEGORZ SZUMIŁO, HALINA MACHAJ. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2014 Vol. 69 Nr 3 s. 32-41, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2014.3.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2014
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

W pracy określono wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie ozimych genotypów pszenicy zwyczajnej, twardej, orkisz i jednoziarnowej. Dwuczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2010–13 w Gospodarstwie Doświadczalnym Felin Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie metodą bloków losowanych w 4 powtórzeniach. Pierwszym czynnikiem były 4 gatunki (podgatunki) pszenicy ozimej: pszenica zwyczajna (Triticum aestivum ssp. vulgare L.) – odmiana Tonacja, pszenica twarda (Triticum durum Desf.) – odmiana Komnata, pszenica orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta (L.) Thell.) – odmiana Schwabenkorn, pszenica jednoziarnowa (Triticum monococcum L.) – PL 5003 (materiał siewny pozyskany z Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych). Drugą zmienną były poziomy agrotechniki: przeciętny poziom agrotechniki: nawożenie mineralne (N – 70, P – 30,5, K – 99,6 kg ∙ ha-1), zaprawianie ziarna i zwalczanie chwastów; wysoki poziom agrotechniki: zwiększone nawożenie azotowe (N – 140, P – 30,5, K – 99,6 kg ∙ ha-1), zaprawianie ziarna, zwalczanie chwastów, 2 zabiegi przeciw chorobom, insektycyd i regulator wzrostu. Badane gatunki (podgatunki) pszenicy istotnie różniły się poziomem plonowania. Najwyższy plon wydała odmiana pszenicy zwyczajnej, Tonacja – 7,25 t∙ha-1. Istotnie niżej plonowały pozostałe gatunki: pszenica twarda (Komnata) – 4,19 t ∙ ha-1, pszenica orkisz (Schwabenkorn) – 3,87 t ∙ ha-1 oraz pszenica jednoziarnista – 2,33 t ∙ ha-1. Wykazano interakcję między badanymi gatunkami (podgatunkami) a poziomem intensyfikacji technologii uprawy. Pszenica zwyczajna i twarda reagowały istotnym wzrostem plonu ziarna przy wyższym poziomie agrotechniki, natomiast nie wykazano różnic w przypadku pszenicy orkisz i jednoziarnowej. Otrzymane wyniki potwierdzają przydatność tych gatunków (podgatunków) do uprawy w warunkach mniej intensywnych. Średnio, niezależnie od badanych pszenic, wyższy poziom agrotechniki spowodował istotny wzrost plonu ziarna, obsady kłosów, MTZ, liczby ziarn z kłosa i masy ziarn z kłosa oraz ograniczał wyleganie roślin.

Angielski:

In this work the effect of the intensity of techn ology cultivation on the yield of winter wheat genotypes of common, durum, spelt and einkorn wheat Is assessed. A two-factor field ex- periment was conducted in 2010–2013. The first fact or was 4 species of winter wheat: common wheat ( Triticum aestivum ssp aestivum L.) – cultivar Tonacja, durum wheat ( Triticum durum Desf.) – cultivar Komnata, spelt wheat ( Triticum aestivum ssp spelta (L.) Thell.) – cultivar Schwa- benkorn, einkorn wheat ( Triticum monococcum L.) – EN 5003. The second variable were levels of agricultural technology: the average level of agric ultural technology: mineral fertilization (N – 70, P – 30.5, K – 99.6 kg  ha -1 ), seed treatment and weed control; high level of agricultural technol- ogy: increased nitrogen fertilization (N – 140, P–3 0.5, K – 99.6 kg  ha 1 ), seed treatment, weed control, 2 treatments against the disease, insectic ide and growth regulator. The wheat species were significantly different in the yield levels. The hi ghest yield was observed in common wheat culti- var, Tonacja – 7.25 t  ha -1 . Significantly lower yields were in the following species: durum wheat (Komnata) – 4.19 t  ha -1 , spelt wheat (Schwabenkorn) – 3.87 t  ha -1 and einkorn wheat – 2.33 t  ha -1 . An interaction between the studied species and the level of intensification of cultivation technol- ogy was demonstrated. Common wheat and durum wheat reacted with a significant increase in the grain yield at a higher level of agricultural techn ology, but there was no difference in the two other species, namely spelt wheat and einkorn wheat. This confirms the suitability of these species for cultivation in less intense Conditions. A higher lev el of agricultural technology on average, regard- less of the species tested, caused a significant in crease in the grain yield, number of ears per area unit, weight of 1000 grains, number of grains per spike and grain weight per ear, in addition to limiting the lodging of plants

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 34195) wydawnictwo ciągłe #34195
PBN ID (hist.): 34195

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lutego 2015 14:43
Ostatnia aktualizacja:7 kwietnia 2022 14:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się